Писанка протягом багатьох десятиліть залишається незмінним атрибутом християнських обрядів.

Щовесни українці збираються сім'ями, прикрашаючи великодні кошики. І незважаючи, що яєчко досить маленьке, але несе в собі велику історію минулих поколінь, традиції, тепло рук автора і сакральний сенс. Писанка розписується символами, які наносяться за допомогою барвників і воску, і є символом життя, краси, добра і Сонця.

Писанка, скріншот: Youtube
Писанка, скріншот: Youtube

Про неї створено безліч легенд і міфів. Наприклад, у єгиптян яйце було символом сонця і його катав по небу сонячний бог Пта. В античній Греції та Римі переконувалися, що світ виник з яйця птиці Фенікса. В Україні ж існує легенди релігійного змісту. Кажуть, що Ісус Христос воскрес і насамперед сказав воїнам, які охороняли його могилу: "Ідіть і скажіть всім людям, що Христос воскрес, а щоб вам повірили, то ось вам знак". І надав їм писанку зі своєї труни.

Писанка, скріншот: Youtube
Писанка, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Це цілий ритуал - процес написання писанки в Україні. Адже людина спочатку повинна ретельно помити руки, помолитися з думкою про людей, яким і призначається цей предмет, підготувати місце і матеріали для роботи. І лише потім приступити до написання. Відповідно до того, яке повідомлення ви хочете залишити, і вибираються символи. Кожен з них щось означає І може бути сполученим з іншим, і писанка стає багатшою зі збільшенням символів.

Фарба в писанках теж вибирається не спроста. Зелений колір символізує природу і прихід весни; помаранчевий, жовтий - зірки, сонце, тепло і місяць; червоний - радість життя і любов; білий - світлість, чистоту і т. д.

Писанка, скріншот: Youtube
Писанка, скріншот: Youtube

Нагадаємо, фарбуємо яйця на Великдень натуральними засобами: вся палітра без будь-якої "хімії"

Як повідомляв "Знай.ua", чому Масляна не українське свято: що насправді святкували наші предки

Знай.ua писав, чого категорично не можна робити, випікаючи паску на Великдень: традиції та повір'я