У популярній і академічній думці скіфи часто представляються дуже мобільними воїнами-кочівниками, які представляли великий економічний ризик для зростаючих середземноморських імперій від залізного віку до класичного періоду, пише видання Plos One.

Археологічні дослідження свідчать про існування в степу урбанізму в першому тисячолітті до нашої ери, в той час як історичні тексти посилаються на Степове Сільське господарство, що ставить під сумнів традиційні характеристики скіфів як кочівників. Однак прямих досліджень харчування і мобільності популяцій, що мешкали в Понтійському степу і лісостепу в скіфську епоху, було небагато.

Вчені проаналізували дані про ізотопи стронцію, кисню і вуглецю в зразках емалі зубів людини, а також дані про ізотопи азоту і вуглецю кісткового колагену в декількох пам'ятках залізного віку по всій Україні, зазвичай пов'язаних з спільнотами "скіфської"» епохи.

Розкопки, фото: Укрінформ
Розкопки, фото: Укрінформ

Такий мультиізотопний підхід показав, що був в цілому низький рівень мобільності людей в безпосередній близькості від міських районів, де населення, що займається агро-скотарством, зосереджено в основному на вирощуванні проса. Деякі люди демонструють ознаки мобільності на великі відстані, ймовірно, пов'язані зі значними міжрегіональними зв'язками.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Так, археологічні дані підтверджують існування різноманітних господарств, в тому числі це було виробництво кераміки і заліза, які деякі пов'язують із мінливістю навколишнього середовища: агро-скотарі займають Лісостеп, а кочівники - власне степ.

Дослідження натурального господарства населення в Понтійському степу показують, що скотарство було важливою частиною економіки. Однак археоботанічні свідчення одомашнення культур були виявлені в контексті залізного віку, при цьому просо, пшениця і ячмінь були виявлені на ділянках по всій Україні ще в епоху неоліту.

Раніше ми повідомляли, якими були люди 2 мільйони років тому: маленький мозок, великі зуби і дивна зовнішність.

Як повідомляв "Знай.uа", на Хортиці вперше за 30 років відкопали артефакт козаків з тисячами запорожців.

Також "Знай.uа" писав, що на Хортиці відкопали скіфа, дві з половиною тисячі років у землі.