"Прописка" — страшне слово. яке ще в Радянські часи могло коштувати життя. В сучасній Україні інститут прописки було скасовано й замінено на досить на нього схожий інститут реєстрації, що часто й викликає плутанину в громадян. Зокрема, багато хто боїться прописувати вдома родичів чи друзів, побоюючись надати їм таким чином майнові права на житло.

Проте як пояснює юрист О.С. Моргун, реєстрація дає лише право на проживання, а не володіння.

Детальніше ситуацію він виклав у публікації на своїй сторінці у соціальній мережі "Інстаграм".

"Прописали в себе в квартирі невістку 🤬🤯🙃 і за деякий час в неї народжується дитина - яку до речі одразу прописують також у вашій квартирі і ваша згода на це не потрібна….

В такому випадку власникам потрібно знати, що у випадку розлучення навіть суд не зніме з реєстрації маму з неповнолітньою дитиною якщо в них немає іншого місця проживання.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Тож чи важлива зараз взагалі ця прописка?

Почнемо з того що терміну прописка давно вже немає є термін реєстрація!

Тож, що можна зробити тільки за місцем реєстрації?

- Отримати новий ID паспорт чи втрачений.

- Голосувати на місцевих виборах.

- Оформити пільги та соціальні виплати.

- Розгляд справ в суді та відправка судом кореспонденції.

- Зареєструватись як фізична особа підприємець також тільки за місцем реєстрації.

При купівлі квартири передбачити в договорі умову і термін щодо зняття з реєстрації власника, і якщо він в не випишеться ви самі звернувшись в ЦНАП це і зробите це без проблем, якщо в квартирі прописані малолітні чи неповнолітні обов'язкова потрібна згода органу опіки і піклування!

Відповідно до статті 405 ЦК України, член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік.

Власник житлового приміщення після спливу 1 року, має право звернутися до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації.

Доказом буде акт керуючої компанії (ЖЕК, ОСББ) про відсутність прописаної особи.


Нагадаємо, Навіщо потрібні рієлтори — юрист розповів, за що з українців "здирають" гроші

Як повідомляв "Знай.ua", власник заплатив орендарям штраф, щоб вони виїхали з його квартири: юрист попередив про підступи договору

Знай.ua писав, юрист розповів, чому не варто приховувати свої доходи: "Краще заплатити..."