Батьки дитини можуть перебувати у складних стосунках між собою, від чого часто страждають їхні спільні діти. Наприклад, батько чи мати можуть бути проти того, щоб сина чи дочку вивезли за кордон — навіть на час лікування чи на відпочинок, і користуються своїм правом закрити дитині виїзд. Проте таку заборону можна оскаржити у низці випадків, у тому числі й у зв'язку з заборгованістю по сплаті аліментів.

Про це йде мова у публікації, розміщеній на офіційній сторінці Міністерства юстиції України у соціальній мережі "Фейсбук".

Законодавством передбачено можливість, коли нотаріальна згода другого з батьків на вивезення дитини за кордон не потрібна:

  • якщо один з батьків позбавлений батьківських прав;
  • якщо дитина виїжджає з матір'ю-одиначкою;
  • якщо другий з батьків помер або пропав безвісти;
  • якщо другий з батьків дитини іноземець або особа без громадянства;
  • якщо другий з батьків ухиляється від сплати аліментів.

Якщо мати офіційно зверталася до суду, а потім – до виконавчої служби щодо стягнення з батька дитини аліментів на її утримання, і боржник – батько дитини так нічого і не сплачує, то, ймовірно, сформувалася заборгованість з аліментів. Якщо вона перевищує розмір аліментів за 4 місяці, то мамі варто звернутися до виконавця і взяти довідку про заборгованість – цього буде достатньо для того, щоб перетнути кордон з дитиною без згоди батька.

Дитина, фото: Getty Images
Дитина, фото: Getty Images

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Крім цього, мама може також отримати відповідне рішення суду. При цьому це може бути разовий дозвіл на одну поїздку, або ж дозвіл, виданий на певний період. Наприклад, на один рік.

При складанні такої позовної заяви до суду необхідно вказати:

  • мету виїзду дитини за кордон (лікування, відпочинок, відвідини родичів);
  • термін перебування дитини за кордоном;
  • місце перебування / проживання дитини за кордоном;
  • факт відмови другого з батьків дати згоду на виїзд дитини з країни.

Також матір дитини може ще звернутися до опікунської ради, яка допоможе встановити фактичне місце проживання дитини з мамою, видасть відповідне розпорядження, і пред'явивши його на кордоні цього буде достатньо для тимчасового виїзду дитини на термін не більше одного місяця.

Нагадаємо, у Мін'юсті зробили заяву щодо рівня народжуваності в Україні: яка ситуація у 2021. Мін'юст оприлюднив дані за січень та лютий 2021 року

Як повідомляв "Знай.uа", молодим мамам хочуть віддати "алкогольні" гроші, названі суми на кожну дитину.

Також "Знай.uа" писав, що роботодавці заборгували мільйони своїм працівникам, як люди змогли отримати зарплати.