З початку 2020 року десятки тисяч українських лікарів і медичних працівників покинули країну заради заробітків закордоном.

Про це йдеться у щорічному звіті Центру Разумкова"Україна 2020-2021: невиправдані очікування, несподівані виклики".

Повідомляється, що за останній рік Україну покинуло більше 66 тисяч лікарів і медичного персоналу. Крім цього, більше 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки і практично 34 тисячі медпрацівників звільнилися.

У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що станом на 1 січня 2021 року в Україні не вистачає 33 тисячі 707 лікарів і більше 35 тисяч фахівців середнього медичного персоналу.

І тим не менш, в країні продовжують масово звільняти лікарів через "реформи Супрун". Це пов'язано з ліквідацією медичних установ. З квітня 2020 року подало заяву на звільнення більше 5 тисяч медиків спеціалізованих галузей, при цьому нових лікарів прийшло трохи більше тисячі.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Дані Центру Разумкова / скріншот
Дані Центру Разумкова / скріншот

Експерти Центру Разумкова відзначили, що деяка частина звільнених фахівців знайшла притулок на території Польщі. У цьому їм посприяло ще й недавнє скасування "ковидного акту", який передбачав обов'язково підтвердження дипломів українських і білоруських лікарів.

У Польщі українським фахівцям, які займаються хворими коронавірусом, пропонують зарплату 12-15 тисяч злотих (з урахуванням всіх надбавок), а це близько 100 тисяч гривень. Водночас на території України медики отримують від 23,5 до 6 тисяч гривень.

Нагадаємо, що лікарні захлинаються від потоку підступних пацієнтів- " мертвих і живих розділяє шторка".

Як повідомляв портал Знай.uа, українців доставлять до лікарні вертольотом, хто зможе політати за гроші держави

Також Знай.uа писав, що українцям показали, як уберегтися від вірусу: прості речі, що рятують життя.