Після тривалого галасу в ЗМІ і неточних заяв від народних депутатів Україна все таки перейде на літній час. Тепер стрілки годинника, в ніч з 27 на 28 березня, потрібно буде перевести на годину вперед.

Спеціально для наших читачів ми зібрали найважливішу інформацію про те, навіщо потрібно переводити час, як це впливає на здоров'я і хто за такими "маніпуляціями" стоїть.

Переведення годинників, скріншот: YouTube
Переведення годинників, скріншот: YouTube

Чому переводять стрілки годинника і хто це придумав

Сезонне переведення годинників потрібно для раціональнішого використання світлого часу доби і економії електроенергії на освітлення або синхронізації з іншими територіями. Сама ідея бере свій початок від американського вченого, політика, публіциста і дипломата Бенджаміна Франкліна.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В Україні переведення стрілок годинника на літній час відбувається в останню неділю березня о 03:00 на одну годину вперед. На зимове - в останню неділю жовтня, 04:00 на годину назад. Переведення годинників відбувається разом з більшістю країн. Це затверджується постановою Кабміну №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. В Україні діє час другого часового поясу – Київський час) – UTC+2 (у літній період-UTC+3).

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Ось у чому питання - скасують або залишать

Український парламент провалив голосування за законопроєкт, який скасував би в Україні переведення годинників 19 березня 2021 року. Законопроєкт відправили на доопрацювання, проте деякі нардепи сподіваються, що його все-таки встигнуть прийняти в другому читанні і в цілому до 28 березня 2021 року.

Раніше, у вересні 2011 року, Україна відмовлялася від переведення годинників – Рада прийняла відповідний законопроєкт. Однак через місяць рішення переглянули і переведення годинників повернули. У січні 2012 року Кабмін рекомендував перейти на літній час, щоб "не створювати незручностей під час проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу влітку 2012 року".

Весна, фото: lviv1256.com
Весна, фото: lviv1256.com

Як підготуватися до переходу на літній час

Щоб мінімізувати вплив від переведення годинників, потрібно заздалегідь готуватися до змін, наприклад, почати лягати спати і прокидатися трохи раніше.

На що звернути увагу ще:

Здорове харчування і сон. Банально, але дуже ефективно. Харчування з оптимальним співвідношенням білків, жирів і вуглеводів, а так само здоровий сон допоможуть організму "залишатися на ходу" під час адаптації до нового часу.

Вітамін. На вулиці весна, і на додачу до переведення годинників крадеться сезонна нестача вітамінів. Організму потрібні вітаміни, можливо комплексно. Але, для того щоб підібрати оптимальний комплекс, потрібно порадитися з лікарем.

Фізична активність. Будь-яка фізична активність, будь то прогулянки після робочого дня або зарядка – корисні для організму. Це і тримає тіло в тонусі, і допомагає зняти розумову напругу.

Раніше повідомляли, нардепи хочуть впровадити нові державні виплати: на "руки" – 90 тисяч.

Як повідомляв Знай.uа, переведення годинників має бути викорінене в Україні з 2022 року - нардепи повідомили деталі "затримки".

Знай.uа писав, останній перехід на літній час: коли українці прокинуться на годину раніше.