Однією з найбільш важливих і поширених процедур догляду за деревом є обрізка.

І розібратися в цьому допоможе кандидат сільськогосподарських наук Андрій Бут та старший викладач кафедри ботаніки ХНПУ ім. Сковороди Юрій Бенгус. Серед основних цілей обрізки декоративних дерев виступають здоров'я, безпека і естетика.

У першому випадку - це видалення хворих і заражених комахами гілок, а також проріджування крони для збільшення потоку повітря і видалення гілок, розташованих дуже близько один над одним.

Обрізка дерева, скріншот: Youtube
Обрізка дерева, скріншот: Youtube

У другому-видалення гілок, які можуть впасти.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Найголовніше, при обрізанні надати кроні механічну міцність і зробити її симетричною. Але слід бути обережними, адже видалення занадто великої кількості гілок може привести до зараження дерева.

"На зрізах можна побачити річні кільця. 3-4 зовнішніх кільця - це "заболонь", вона жива, по ній дерево подає воду від коренів до пагонів. Наступні річні кільця - це "ядрова деревина", вона не жива і виконує лише механічну функцію", - зазначає Юрій Бенгус.

Під час догляду за деревами застосовують кілька видів обрізки - санітарну, омолоджуючу і формувальну. Однак при другому випадку омолодження має відбуватися поступово, протягом двох-трьох років. При обрізанні використовують дві основні техніки - укорочення і проріджування.

Обрізка дерева, скріншот: Youtube
Обрізка дерева, скріншот: Youtube

"Укорочення - коли ми укорочуємо однорічні прирости. В умовах міста ми цього практично не робимо, тому що це дуже багато роботи, яка дуже філігранна. Зазвичай видаляють гілки віком від 2-3 років", – заявляє Бут.

Алгоритм обрізання дерева такий - спочатку необхідно оцінити дерево (подивитися на розмір і форму), потім виявити основні гілки дерева, які є його "скелетом". Потрібно уникати обрізки цих гілок. Можна обрізати лише ті, діаметр яких менше п'яти сантиметрів. Від п'яти і десяти см-необхідно двічі подумати. Більше десяти сантиметрів - можна різати якщо є дуже вагома причина.

Далі потрібно провести три етапи обрізки-зробити надріз на нижньому боці, відрізати гілку в декількох сантиметрах від стовбура і зробити точний надріз, щоб видалити заглушку.

Обрізка дерева, скріншот: Youtube
Обрізка дерева, скріншот: Youtube

Нагадаємо, місячний посівний календар на 2021 рік: коли садити помідори, капусту та інші овочі

Як повідомляв "Знай.ua", головні секрети вирощування гладіолуса: садівникові без них нікуди

Знай.ua писав, коли висаджувати на розсаду і в грунт капусту, огірки та інші культури: поради городникам