У Всесвітній день метеоролога українська антарктична станція "Академік Вернадський" вирішиа поділитися цікавими фактами про себе.

Відповідна публікація була розміщена на сторінці дослідницької інформації у соціальній мережі "Інстаграм".

Досліджувати атмосферні явища на станції почали ще 1947 р., тобто коли вона належала Британії. Після передачі станції Україні цю естафету підхопили вітчизняні вчені, і зараз це один з найдовших рядів безперервних метеорологічних спостережень в Антарктиді.

На жаль, спостерігаються і наслідки глобального потепління: за час спостережень середня температура зросла на + 3 С⁰ – це приблизно як різниця між Україною та Скандинавією.

А цієї антарктичної зими (червень-серпень) на станції зафіксували найвищу для цієї пори температуру за десятиліття: 7 липня стовпчик термометра сягнув + 5°С.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

На “Академіку Вернадському” на відстані у 15 тис. км від України у 2020 році було створено найсучаснішу українську метеостанцію.

Команда станції "Академік Вернадський", фото: прес-служба Google
Команда станції "Академік Вернадський", фото: прес-служба Google

"Робоче місце" метеорологів – метеомайданчик за 100 м від будівлі станції. Коли сніг занадто високий, сюди дістаються у снігоступах або на лижах.

Вчені знімають показники 8 разів на добу за всесвітнім скоординованим часом: о 00, 03, 06, 09, 12, 15, 18, 21 год. Фіксується температура та вологість повітря, атмосферний тиск, хмарність, сила вітру, опади тощо. Отримані результати треба закодувати та відправити до Всесвітньої метеорологічної організації не пізніше як за 20 хвилин. Окрім цього, науковці фіксують інші метеорологічні дані, відбирають зразки опадів, проводять низку досліджень, а також ведуть візуальне спостереження за атмосферними явищами.

Кліматичні дані з “Вернадського” використовують Український гідрометцентр, Всесвітня метеорологічна організація, Міжнародна океанографічна комісія, Міжнародне агентство з атомної енергетики, низка вітчизняних наукових установ

Раніше повідомляли, це не сніг: українські вчені показали унікальне явище в Антарктиці.


Як повідомляв Знай.uа, в Антарктиді виявили невідомих тварин під 900-метровим льодовиком: "Стебло, що переходить в голову".