Вчені з Австралії вперше знайшли докази того, що "зародки" надмасивних чорних дір існують.

Як пояснюють автори дослідження, чорні діри середньої маси – це проміжний етап еволюції між їх аналогами з малою і великою масою. До цього часу астрономи сумнівалися в існуванні цієї проміжної ланки, адже доказів майже не було.

У новій роботі дослідників з Мельбурнського університету та Університету Монаша йдеться про те, що вони виявили справжній "зародок" надмасивної чорної діри. Він в 55 тисяч разів перевищує масу Сонця. Виявити її допоміг ефект спотворення світла від вибуху, що стався в ранньому Всесвіті.

чорна діра, фото Freepik
чорна діра, фото Freepik

Фахівці вивчили 3 тисяч гамма-сплесків, зафіксованих орбітальною обсерваторією "Комптон" в проміжку між 1991 і 2000 роками. У підсумку з'ясувалося, що лише одна подія з усього цього набору, спалах GRB 950830 в сузір'ї Журавля в кінці мала чітко виражене світлове "відлуння".

Популярні новини зараз
Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами вчених, це відкриття має найважливіше значення для розуміння того, як чорні діри формуються і ростуть.

Раніше ми писали про те, що у сонця може бути зірка-близнючка: блукає десь по Чумацькому Шляху.