На сторінці Православної церкви України в соціальній мережі Facebook з'явилася публікація про середину шляху Великого посту, про третю неділю, коли особливим чином шанують чесний і Животворящий Хрест Господній, здійснюючи йому поклоніння.
У пості йдеться, що через це неділя і називається Хрестопоклонною.

Великий піст, скріншот: Youtube
Великий піст, скріншот: Youtube

"Під час богослужіння чуємо слова з Євангелія від Марка:" і, покликавши народ з учнями Своїми, сказав їм: хто хоче йти за Мною, нехай зречеться від себе і візьме хрест свій і за Мною йде " (Мк. 8: 34). Задумаємося про значення Хреста Господнього і про хрест, який несе кожен з нас. Хрест Господній-це нагадування про спасительні страждання Христових. Знаково, що на Голгофі Ісус Христос спочатку сам ніс свій хрест, а потім його дали понести звичайному перехожому, який йшов з поля, Симону кірінеянину (Мк. 15: 21), отже людям було заповідано наслідувати Його приклад і нести хрест", - йдеться в публікації.

Також представники православної церкви України відзначають, що Хрест Господній є символом жертовності і великого утихомирення. Незважаючи на те, що наш Спаситель перебував на знарядді страти і ганьби - хресті - і здавався безсилим.

Великий піст, скріншот: Youtube
Великий піст, скріншот: Youtube

Проте, йому вдалося довести, що покладання на волю Божу і смирення виступають істинною силою, яка перемагає причину і наслідки зла. ПЦУ виділяє страту через розп'яття дуже символічною подією, адже вона показує людське безсилля через дії зла і гріха.

"Руки, які, за природою, є тим, через що людина діє і творить, – на хресті прибиті цвяхами, нерухомі. Ноги, які дозволяють нам рухатися, - теж скуті. Тому, якщо хочемо перемогти зло і гріх, подолати смерть, то повинні, за прикладом Ісуса Христа, змиритися волі Божої", - йдеться в повідомленні.

Слід смиренно йти власним шляхом, який сповнений радощів, випробувань і скорбот, покладаючи на Господа надію. При поклоні Хресту Господньому людина символічно схиляється до землі, і потім піднімається, коли змиряємося.

Нагадаємо, Митрополит Епіфаній розповів про утримання від їжі у Великий піст: "Харчуйтеся духовно"

Як повідомляв "Знай.ua", "Зміцнення сили духу": Андрій Джеджула розповів, як впливає на нього Великий піст

Знай.ua писав, рецепти на Великдень: топ 5 салатів, за які гості будуть битися