У Мінсоцполітики українцям нагадали, що всі громадяни - є споживачами ЖКП, які постачальники повинні надавати своєчасно і якісно. З іншого боку, у громадян є обов'язок, як у споживачів - своєчасно і повною мірою розраховуватися за надані послуги.

Потрібно знати, яку відповідальність несуть споживачі за несплату комунальних послуги. Про це стало відомо завдяки новому повідомленню прес-служби Міністерства соціальної політики України в мережі Facebook.

комунальні платежі, скріншот з відео
комунальні платежі, скріншот з відео

"За несплату за користування житлово-комунальними послугами до боржників може застосовуватися відповідальність у кількох формах:

Стягнення пені. У випадку несвоєчасного здійснення платежів за послуги ЖКГ споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Припинення надання комунальних послуг. Виселення з житла та звернення стягнення на нерухомість. Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) і примусової реалізації.

Але цьому передує звернення постачальника комунальних послуг до суду з позовом або заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за комунальні послуги, так як факт заборгованості за ці послуги не є підставою для виселення.

У випадку винесення судом позитивного рішення або видачі судового наказу про стягнення заборгованості за комунальні послуги надавач звертається до виконавчої служби або приватного виконавця виконавчому документу про стягнення заборгованості в примусовому порядку, в тому числі і шляхом накладення арешту на майно.", - повідомляють представники Міністерства соціальної політики України.

Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook
Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook

Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook
Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook

Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook
Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, незабаром десятки тисяч пенсіонерів отримають підвищення: хто потрапить до категорії щасливчиків.

Як повідомляв Знай.uа, Uber, Uklon і Bolt пояснили, чому брали з киян по 700 гривень в перший день локдауна.

Знай.uа писав, почервонілі кияни "лізуть" у переповнені електрички, жодна маска не врятує: гляньте.