В одному з мальовничих куточків соснового лісу на Донбасі розташувався підрозділ українських десантників. Якщо побачити це місце своїми очима, то на деякий час можна забути, що війна з путінськими бойовиками триває, і ворог поруч.

Журналістів тут зустрів командир роти старший лейтенант Віталій. Досвідчений офіцер почав свою службу ще до війни, після навчання в університеті. Разом зі своїм батальйоном на посаді кулеметника він пройшов важкі бої спекотного літа і осені XIV століття.

Про те, чим сповнено солдатський побут пише кореспондент Сергій Жмурко для порталу "АрміяInform".

Командир роти старший лейтенант Віталій, фото: "АрміяInform"
Командир роти старший лейтенант Віталій, фото: "АрміяInform"

Ротний показує своє "господарство". Підходимо до БТРу, який обслуговує водій. Поруч з ним старший сержант Назар. Він у підрозділі з 2015 року, прийшов у бригаду, де на той час проходив службу по мобілізації його батько. Так і залишився. Від водія дослужився до техніка роти. Після проходження всіх необхідних курсів підготовки навчає молодих десантників.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Олена кухар, фото: "АрміяInform"
Олена кухар, фото: "АрміяInform"

Проходимо з ротним повз їдальню. Неймовірно смачний запах страви нас загортає в приміщення. На затишній кухні господарює Олена - на плиті нудиться борщ. Від одного досвідченого погляду на нього зрозуміло-смакота! Жінка готує салат, в сковорідці шипить м'ясо, киплять макарони, а в духовці запікаються яблука.

"Нам пощастило з кухарем, вона до своєї роботи ставиться творчо, а до воїнів - як до дітей. Тому у неї все виходить смачно і по-домашньому", - каже старший сержант Олександр. Чоловік родом з Луганщини, на війні з перших днів.

Десантники за час своєї ротації зміцнили лінію окопів, щоб не обсипалися, облаштували затишні бліндажі, а також баню. Все своїми руками. Там пральна машинка, в баках запас води, чистенько і затишно. Заходжу в парну - а там запах від дубового віника, і ще тримається температура ввечері!

"Це хлопці змінилися з постів, попарилися, форму випрали. Найважче нам, медикам, було саме в Пісках, там відстань до ворога була мінімальною, постійні обстріли, снайпери активно діяли. Від нашої вправності залежало життя і здоров'я десантників, і ми їх не підвели жодного разу", - каже фельдшер сержант Віталій з Вінницької, у якого вже за плечима п'ятирічний досвід служби і гарячі ротації на схід. Дві контузії він отримав, коли своїх побратимів евакуював після поранення.

"Зараз обстановка у нас спокійна. Але той спокій оманливий, в будь-яку хвилину ворог може спробувати прорватися або накрити вогнем наші позиції, і тому ми постійно готуємося до цього. Кожну вільну годину використовуємо для навчання воїнів і вдосконалення лінії оборони, підтримуємо техніку і зброю справною і готовою до бою", - підсумував ротний.

Заготовка матерiалу для облаштування позицiй, фото:  "АрміяInform"
Заготовка матерiалу для облаштування позицiй, фото:  "АрміяInform"

Ми прощаємося. Я залишаю розташування підрозділу з якимось неперевершеним почуттям спокою і впевненості, що ці хлопці - досвідчені, які на війні вже тривалий час, і молоді, у когось це перша ротація, - впораються з будь-якою ситуацією. Вони справжні десантники!

Раніше повідомляли, на Донбасі захисник загинув під кулями окупантів, ще один воїн підірвався на міні.

Як повідомляв Знай.uа, у Білорусі знову зафіксували рух колони важкої військової техніки: "Почалося?".

Знай.uа писав, українські мінометники показали неймовірну міць на Донбасі: ворогові будуть непереливки.