Українка звернулася з питанням до фахівців ПФУ, адже до її страхового стажу не врахували період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та трирічний період.

Про це йдеться у повідомленні "Пенсійного кур'єра" на офіційній фейсбук-сторінці. Жінка повідомила, що їй не зараховано період з 2011 по 2014 рік декретної відпустки по догляду за дитиною 18.06.2011 р.н. Співробітники Пенсійного фонду направили жінку до міського управління соціального захисту населення.

Там жінці повідомили, що вона не звернулася до управління протягом 2011–2014 років з письмовою заявою та пакетом документів щодо призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тобто вона звернулася лише 15.07.2011 з письмовою заявою та комплектом документів стосовно призначення допомоги при народженні дитини.

Декретна відпустка, скріншот відео
Декретна відпустка, скріншот відео

"Оскільки, протягом 2011–2014 років з письмовою заявою та пакетом документів щодо призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку Ви до управління не звертались, правові підстави для нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за вказаний період відсутні", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Своєю чергою фахівці ПФУ пояснили, що у статті 24 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" визначено, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. І це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески.

Таким чином передбачено, що особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Страхувальниками цих осіб є органи, які виплачують відповідну допомогу, пояснює "Пенсійний кур'єр".

Діти, фото: Getty Images
Діти, фото: Getty Images

"Відповідно до законодавства, до 01.07.2013 жінки в період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не підлягали загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Тільки з 01.07.2013 їх віднесли до кола застрахованих осіб, і з цієї дати зазначену відпустку зараховують до страхового стажу. Тому період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у 2011 році (а це близько 70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 — після) не буде зараховано до Вашого страхового стажу.", - пояснили фахівці.

Проте, як пояснили фахівці, сплату страхових внесків (єдиного внеску) за осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, запроваджено з 01.01.2005 і з цього часу її зараховують до страхового стажу, але за умови належного оформлення такої відпустки.

"Згідно з відповіддю управління соціального захисту населення Ви подали необхідні документи для оформлення та виплати одноразової допомоги при народженні дитини, але це не означає автоматичне оформлення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Заява про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку подається окремо. Судячи з відповіді УСЗН, Ви такої заяви не подавали.", - йдеться у повідомленні.

Скріншот: facebook.com/gazetaPK
Скріншот: facebook.com/gazetaPK

Скріншот: facebook.com/gazetaPK
Скріншот: facebook.com/gazetaPK

Нагадаємо, українцям пояснили, як користуватися землею законно: не всі ділянки внесено в кадастр. Як отримати кадастровий номер для земельної ділянки, зареєстрований до 2004 року

Як повідомляв портал "Знай.ua", ПФУ оновив порядок нарахування зарплатні й пенсій українцям: що змінилося. Набрала чинності постанова правління Пенсійного фонду України

Також "Знай.ua" писав, українські міста отримають єдині е-квитки на громадський транспорт: як це працюватиме. Презентовано е-квиток єдиного муніципального транспортного процесингу для українських міст