6-а седмиця Великого посту присвячена спогаду урочистого Входу Господнього в Єрусалим.

Туди він йшов для страждань і подальшої хресної смерті. Свято називається тижнем ваій (гілок). Починається вона в понеділок, 19 квітня 2021 року. Наступний тиждень після неї - Тиждень Страждань Господа.

Відомо, що в п'ятницю 6-ї седмиці закінчується свята Чотиридесятниця і ввечері відбувається велике повечір'я. На наступний день, в суботу, згадується диво воскресіння Лазаря, тому день так і називається.

Церква в Києві, зображення ілюстративне, кадр з відео: YouTube
Церква в Києві, зображення ілюстративне, кадр з відео: YouTube

Його воскресіння-доказ божественної сили Ісуса Христа. Лазарева субота і Вербна неділя служать переходом до Страсної седмиці, яка, в свою чергу, з великодньої седмицею утворюють центр богослужбового року.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Найголовніше - це відрізняти Страсну седмицю з попередніми святами тиждень ваій і Лазареву суботу від Великого посту, так як Страсна виступає метою посту, то до чого віруючі готуються протягом тривалого часу. Субота і неділя не виступають пісними днями, хоча тілесне утримання не скасовується. У ці дні відбувається ослаблення посту.

Свято Великодня, фото: Unian
Свято Великодня, фото: Unian

Вербна неділя-наступний день після свята Входу Господнього в Єрусалим, коли не співаються недільні піснеспіви і не святкується Неділя Христова.

"Спогребшеся тобі хрещенням, Христе Боже наш, безсмертні життя сподобихомся Воскресінням твоїм, і Осанна в вишніх, благословенний грядий в Ім'я Господнє", - йдеться в другому тропарі, показуючи особливу рису цієї події.

Церква, фото: скріншот з відео
Церква, фото: скріншот з відео

Нагадаємо, великодні вихідні 2021: скільки українцям подарували вільних днів

Як повідомляв "Знай.ua", киянам готують карантинний "сюрприз" на Великдень: як відсвяткуємо цього року

Знай.ua писав, в Україні підскочили ціни перед Великоднем: готуйтеся вивертати кишені