Президент Володимир Зеленський підписав законопроект про призов на військову службу резервістів в особливий період.
Це означає, що в Україні запроваджується новий вид військової служби, який передбачає призов резервістів без мобілізації.
Детальніше про новий закон розповіли в пресслужбі Генерального штабу ВСУ у Фейсбуці.
Так, основною метою закону є створення законодавчого механізму, який дозволить оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх складових сил оборони України в ході стрімко наростаючої військової агресії, а також вчасно реагувати на інші раптово виникаючі загрози національній безпеці країни.
Закон вводить новий вид військової служби - "військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період".
Це означає, що в "особливий період" можуть бути призвані українці, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.
Особливості проведення призову українців на військову службу за призовом осіб з числа резервістів визначатиме Генеральний штаб ЗСУ.
На всіх резервістів будуть поширюватися ті ж трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб.
Резервісти тепер мають можливість відстрочки від такого призову. Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом 6 місяців після закінчення або припинення навчання або служби.

Соціальні гарантії призваним резервістам:

  1. Зберігається місце роботи, посада та середній заробіток;
  2. Молоді після звільнення з військової служби надається робоче місце;
  3. Зберігається житлове приміщення протягом всього періоду проходження військової служби;
  4. Військовослужбовці, призвані в "особливий період" розміщуються в казармах. За ними зберігаються житлові приміщення. Вони не можуть бути зняті з обліку на поліпшення житлових умов;
  5. На весь час призову, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань не нараховується;
  6. Протягом року з дня звільнення на навчальні (або перевірочні) збори не призиваються;
  7. Тим хто здобуває вищу освіту гарантується збереження місця навчання та стипендії.

джерело: Генеральний штаб ЗСУ
джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Нагадаємо, раніше Воїни ЗСУ зробили гучну заяву на Донбасі: "всі готові..."

Як повідомляє портал «Знай.иа» Зеленський підписав новий військовий закон-забрати на фронт зможуть навіть без мобілізації

Також «Знай.иа " писав, що Військовий з позивним "малюк" пройшов сім ротацій і показав, що таке справжній патріотизм: "буду битися до перемоги"