У 93 бригаді Холодний Яр служить дівчина з великим серцем, яка прагне допомагати іншим. Це-практикуюча психологиня Світлана Чабанова. Про її непростий шлях від бухгалтерії до військової психології розповіли в Facebook 93-тя ОМБр Холодний Яр.

"Коли у воїна питаю:" тобі потрібно до психолога?", відповідають:"мені психіатр не потрібен, я здоровий". Тобто для більшості військових психолог і психіатр - це одна професія. Але є і позитивні зрушення в цій сфері. Я вважаю, що руйнування стереотипів призведе до розуміння, в чому полягає різниця. Але поки цього не сталося, я все одно продовжую робити свою улюблену справу, саморозвиваюся, постійно вчуся новим напрямам психотерапії для подолання психотравм і запобігання розвитку постравматичного стресового розладу (ПТСР)", - стверджує жінка.

Світлана розповідає, що часом стикається в бригаді з нерозумінням професії. І тоді вона йде на хитрість і пропонує просто випити чаю і поспілкуватися.

"Чим більше я надаю підтримки товаришам по службі, тим більше бійців дізнається, що є професійна допомога. Вони вже самі просять заступників з морально-психологічного забезпечення, що їм потрібно до психолога, і цю людину приводять до мене на консультацію. Або хлопці або дівчата самі мені дзвонять. Зараз я проводжу консультації переважно з бійцями, які самі звертаються. Адже запит на професійну підтримку-це найвищий рівень самосвідомості! Іноді, розбираємо з людиною якусь його ситуацію. І боєць каже: А що, так можна було зробити? Я кажу: так, можеш спробувати. Коли питаю," як ти себе почуваєш "після консультації, відповідь –" мені легше "для мене – найвища нагорода, як для психолога", - ділиться дівчина.

Дівчина розповіла, як прийшла до такої непростої професії:

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

У мене три освіти-фінансист, соціолог і психолог.

Фінансову освіту отримала відразу після школи. У селищі, де я тоді жила, було училище. Великого вибору не було. Ось і надійшла на фінансиста! Бухгалтера! Потім закінчила технікум, але майже не працювала за цією спеціальністю.

Мене завжди цікавило питання: хто виховує людину як особистість – соціум або людина сама здатна змінювати себе і соціум навколо. Розбиратися пішла на факультет соціології. Вивчала, що таке інститути, як утворюється соціокультурне середовище, мікрогрупи, соціальний статус і які соціальні ролі особистості. Які цінності, які інтереси об'єднують людей. Власне, Соціологія-альма-матер - і підштовхнула мене до більш глибинного пізнання особистості.

Раніше ми повідомляли, луганчанин пішов на фронт зі шкільної парти - енергія аж пре.

Як повідомляв "Знай.uа", український військовий розповів, як йому вдається поєднувати фронт і сім'ю.

Також "Знай.uа" писав, що Рембо зі Львівщини сім років воює за мирне небо.