Для тих, хто постійно цікавиться новинами про "далекий космос" вже не секрет, що так звана теорія про існування гіпотетичної дев'ятої планети в зовнішніх межах Сонячної системи з'явилася ще в 2016 році. Тоді астрономи з Каліфорнійського техінституту опублікували статтю у виданні The Astronomical Journal.

Тоді фахівці заявили, що було виявлено можливі докази існування раніше невідкритої планети. Головний доказ теорії - алгоритм дій об'єктів, що знаходяться за орбітою Нептуна. Зараз же про це пишуть американські ЗМІ.

Теорія "дев'ятої планети", скріншот: ESA / / Hubble, M. Kornmesser
Теорія "дев'ятої планети", скріншот: ESA / / Hubble, M. Kornmesser

Вчені зазначають, що екстремальні транснептунові об'єкти( ETNO), які мають величезні еліптичні орбіти, ніколи не перетинаються з Сонцем ближче на 30 астрономічних одиниць і можуть бути від нього на відстані про більш ніж 150 астрономічних одиниць.

Більш того, орбіти етно мають однаковий кут в перигелії — на найближчій точці до Сонця. Експерти в ході численних досліджень виявили, що вплив гравітації великої планети здатний до угруповання орбіти аналогічним чином.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

З того часу було відкрито ще більше ЕТНО, у зв'язку з цим, в 2019 році астрономи переглянули дані і на сьогодні відомо про 19, що дозволяє провести детальніший аналіз характеристик гіпотетичної планети.

Теорія "дев'ятої планети", скріншот: ESA / / Hubble, M. Kornmesser
Теорія "дев'ятої планети", скріншот: ESA / / Hubble, M. Kornmesser

Згідно з новими розрахунками, які опубліковано в репозиторії arXiv, маса дев'ятої планети може бути в п'ять разів більша за Землю.

Вчені припускають, що сонце, ймовірно, сформувалося у хмарі разом з іншими зірками, це посприяло тому, що навколо молодої Сонячної системи, згідно теорії, могло виникнути внутрішня хмара Оорта, оскільки близькі зірки штовхали б крижані тіла до Сонця.

Згідно з новим аналізом, дев'ята планета за мільярди років існування повинна була відбитися на поведінці орбіти тіл в хмарі, які б змішувалися з ЕТНО пояса Койпера, показуючи орбітальну кластеризацію, яка явно слабкіша, ніж у транснептунових тіл.

"Дев'ята планета, однак, якісно змінює цю картину", — заявили дослідники.

Отримані дані можуть доводити те, що ексцентричніша орбіта дев'ятої планети краще пояснює ці факти, ніж орбіта, запропонована в попередніх дослідженнях.

Раніше повідомляли, у Харкові щось велике звалилося з неба, очевидці п'ють корвалол: "НЛО чи метеорит?".

Як повідомляв Знай.uа, надмасивна чорна діра продовжує стрімко зростати: таке відбувається вперше.

Знай.uа писав, вісник Апокаліпсису? Повз Землю пролетів астероїд розміром з хрущовку.