У ніч з неділі 25 квітня на понеділок 26-го, весь світ спостерігає за 93-ю церемонією нагородження найголовнішою кінопремії "Оскар".

Ситуація неабияка, адже перемогти може абсолютно кожен. У головній номінації "Кращий фільм" надано 8 картин:

— Манк;
— Мінарі;
— Звук металу;
— Перспективна дівчина;
— Земля кочівників;
— Юда і чорний месія;
— Суд над чиказькою сімкою;
— Батько.

Залишайтеся з нами, ми будемо спостерігати за "Оскаром" і надавати вам інформацію з перших вуст.

Червона доріжка добігає кінця, і поки на захід приходили гості, стало відомо, що один з режисерів - Аарон Соркін, який зняв "Суд над чиказькою сімкою", буде присутній на церемонії онлайн. А в Китаї і зовсім байкотують "Оскар" через документальну стрічку Do not Split ("Не розділятися") в номінації "Кращий короткометражний документальний фільм".

Кадр з фільму "Суд над чиказькою сімкою"
Кадр з фільму "Суд над чиказькою сімкою"

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

На сцені з'явилася Реджина Кінг, яка вирішила трохи познайомити з номінантами в категорії "Кращий оригінальний сценарій". Перший "Оскар" отримала Емеральд Феннелл за сценарій до стрічки "Перспективна дівчина".

У категорії "Кращий адаптований сценарій" перемагають Флоріан Зеллер і Крістофер Хемптон за історію, в якій знявся геніальний Ентоні Хопкінс, під назвою "Батько".

Лора Дерн вийшла на сцену, щоб озвучити переможця в номінації "Кращий фільм іноземною мовою". І статуетку забирає "Ще по одній" Томаса Вінтерберга. Вона повинна була зніматися у фільмі, але померла за кілька днів до початку зйомок в результаті автокатастрофи. Лора продовжує озвучувати переможців і зараз взялася за "Кращого актора другого плану". "Оскар" собі додому забирає - Деніел Калуя, що знявся в "Іуда і чорний месія".

Кадр з фільму "Юда і чорний месія"
Кадр з фільму "Юда і чорний месія"

На сцену вийшов Дон Чідл, який вирішив поговорити про п'ять командах, які займаються гримом і зачісками в стрічках - "Ма Рейні: Мати блюзу" перемагає. Актор продовжує, але тепер мова йде про кращих костюмах. "Ма Рейні: Мати блюзу", "Манк", "Мулан", "Піноккіо" і "Емма" можуть перемогти в цій номінації. І статуетку забирає Енн Рот за костюми у фільмі "Ма Рейні: Мати блюзу".

Зі столиці Південної Кореї, Сеул, вийшов на зв'язок режисер "Паразитів" Пон Чжун Хо. І саме лауреат минулорічного "Оскара" озвучить переможця в номінації "Кращий режисер". Їм стала Хлої Чжао, що зняла "Землю кочівників". Номінант в категорії "Кращий актор" Різ Ахмед озвучив переможця в "Кращому звуці". І забавно, що саме стрічка "Звук металу", в якій він і знявся, перемогла.

Кадр з фільму "Звук металу"
Кадр з фільму "Звук металу"

"Два далеких незнайомця" перемагають в номінації "Кращий короткометражний ігровий фільм".

На сцені з'явилася красуня Різ Уізерспун, яка вже готова озвучити переможця в номінації "Кращий короткометражний анімаційний фільм". "Якщо щось трапиться, я люблю вас" дуже заслужено забирає "Оскар" в цій номінації за таку важку, хоч і невелику історію. І зараз Різ продовжує говорити про мультиках. Зараз мова йде вже про повнометражній стрічці, перемогти повинна "Душа", однак може статися все, що завгодно. Очевидна статуетка пішла "Душi".

Кадр з фільму "Душа"
Кадр з фільму "Душа"

Слідом йде розкриття переможця в номінації "Кращий короткометражний документальний фільм". Нагороду забирає "Колетт", мова в якій говориться про 90-річну Колетт Марин-Катрін, яка разом з дівчиною-істориком Люсі Фубля відправляється в Дора-Міттельбау, нацистський концентраційний табір, в якому раніше був убитий старший брат головною літній героїні.

"Оскар" в номінації про краще документальній стрічці забирає "Мій учитель-восьминіг".

Багатьом відомий Стівен Ян, який раніше знімався в серіалі "Ходячі мерці", а зараз зіграв головну роль в стрічці "Мінарі", озвучить переможця в номінації "Кращі візуальні ефекти". Перемогу забирає "Тенет" Крістофера Нолана. І зараз на сцену вийшов довгоочікуваний і всіма улюблений Бред Пітт. Він заявив, що в номінації "Краща жіноча роль другого плану" виявилася кращою Юн Юджан.

Кадр з фільму "Мінарі"
Кадр з фільму "Мінарі"

На сцені з'явилася лауреат премії "Оскар" Хеллі Беррі, яка озвучить переможця в номінації "Краще художнє оформлення". Статуетку забирає "Манк" Девіда Фінчера. Беррі взялася і за претендентів на "Оскар" в області операторського мистецтва. Перемогу здобув Ерік Мессершмидт - "Манк".

Харрісон Форд вийшов з листком A4, щоб озвучити переможця в номінації "Кращий монтаж" — "Звук металу".

На сцені виявилася співачка Зенден, яка збирається назвати переможця в номінації "Кращий саундтрек". Трент Резнор, Аттікус Росс і Джон Батист перемогли. Вони написали музику до анімаційній стрічці "Душа". Дівчина також озвучить лауреата, який написав кращу пісню до одного з фільмів. "Оскар" отримала американська хіп-хоп-співачка H.E.R. за пісню "Fight For You" до фільму "Іуда і чорний месія".

Церемонія "Оскар" - перемога "Fight For You" H.E.R., скріншот: "Україна"
Церемонія "Оскар" - перемога "Fight For You" H.E.R., скріншот: "Україна"

Зараз ми дізнаємося, який фільм переміг у головній номінації і лише потім - кращий актор і актриса. "Оскар" в головній номінації забирає "Земля кочівників". Кращою актрисою кінокритики обрали Френсіс Макдорманд за роль в "Землі кочівників". На сцену вийшов Хоакін Фенікс, який в минулому році отримав статуетку за кращу чоловічу роль у картині "Джокер". Він і назве лауреата в останній на сьогодні номінації "Краща чоловіча роль" в 2021 році. Перемогу отримав Ентоні Хопкінс!

Церемонія "Оскар" — перемога Ентоні Хопкінс - "Батько", скріншот: "Україна"
Церемонія "Оскар" — перемога Ентоні Хопкінс - "Батько", скріншот: "Україна"

Нагадаємо, 93-а церемонія "Оскара": основні номінанти, хто може забрати статуетки

Як повідомляв "Знай.ua", мачо Мікеле Морроне не врятував "365 днів" від провалу: фільм отримав анти-Оскар "Золоту Малину"

Знай.ua писав, ми його втрачаємо: на церемонії "Золотий глобус" сталося те, чого всі боялися