У Міністерстві юстиції розповіли про те, як можна вивезти дитину за кордон. Які документи для цього потрібно мати, і чи можна це зробити без згоди одного з батьків.

Пост про це з'явився на сторінці підприємства в соціальній мережі Facebook.

Останнім часом в мережі почало з'являтися все більше історій про те, як за допомогою незаконних методів, один з батьків відвозить дитину за кордон, навіть якщо інший був категорично проти.

На жаль, дитина в таких ситуаціях всього лише "заручник" ситуації, і не здатна ні на що вплинути. У майбутньому, якщо батьки не зможуть зійтися в методах виховання, страждати буде саме вона, так як буде кидатися між двох вогнів.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перш за все, необхідно нагадати, що відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України громадянин, який досяг 16 років, має право на самостійно виїжджати за межі країни. Тобто після досягнення відповідного віку непотрібно просити дозволу другого з батьків, щоб виїхати з дитиною за кордон.

В іншому ж випадку дитина має право на виїзд за межі України тільки за згодою батьків (усиновителів), опікунів та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, крім випадків, передбачених законом.

Аеропорт / скріншот з відео
Аеропорт / скріншот з відео

Для оформлення нотаріальної згоди одному з батьків, а в разі виїзду за кордон обом батькам, потрібно надати нотаріусу оригінали паспортів, реєстраційних номерів облікових карток платників податків та свідоцтва про народження дитини.

Така згода має запобігти незаконному вивезенню дитини за межі України.

У той же час, є випадки, в яких оформлення такого документа не знадобиться. Можна надати наступні документи:

Аеропорт, кадр з відео
Аеропорт, кадр з відео

- свідоцтва про смерть другого з батьків;

- рішення суду про те, що один з батькiв був позбавлений батьківських прав, або ж був визнаний безвісно відсутнім або недієздатним;

- рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);

- довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби або приватним нотаріусом.

Якщо дитина не є громадянином України, згода також не потрібна.

Нагадаємо, Мін'юст витратить 6 млн на мийку машин, позови та почесні грамоти

Як повідомляв Знай.ua, відкладати " на старість": як працюватиме пенсійна система в Україні

Знай.ua писав, "ПриватБанк" заарештовує зарплати, виконавча служба розводить руками: "Як тепер жити?"