Пішов з життя астронавт Майкл Коллінз, який був у місії "Аполлона-11", що здійснила першу в світі висадку на місяць. Про його смерть розповіли в NASA.

"Сьогодні ми оплакуємо смерть астронавта Аполлона-11 Майкла Коллінза (@astromichaelcollins), який пілотував першу подорож людства на поверхню іншого світу. Прихильник досліджень, Коллінз надихав покоління вчених, інженерів, льотчиків-випробувачів і астронавтів, а його спадщина просуває нас далі в космос. Майкла пам'ятатимуть як невтомного пропагандиста космосу, космічних подорожей і досліджень. Його будуть згадувати з любов'ю кожен раз, коли ми будемо дивитися вгору, щоб помилуватися Місяцем", - пишуть в НАСА.

Аполлон-11, Майкл Коллінз в центрі, фото: Getty Images
Аполлон-11, Майкл Коллінз в центрі, фото: Getty Images

20 липня 1969 року, через вісім років після того, як президент Джон Ф.Кеннеді пообіцяв висадити людину на поверхню Місяця і благополучно повернути його на Землю, астронавт Майкл Коллінз самотньо сидів у командному модулі Колумбія. Він ширяв в 60 милях над тим, що він пізніше назвав" висушеної, обпаленої сонцем персикової кісточкою " Місяця.

Посадковий модуль, на борту якого знаходилися його товариші по команді "Аполлона-11", Ніл Армстронг і Едвін "Базз" Олдрін, вислизнув від основного корабля, прямуючи до досягнення мети Кеннеді.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Ви, кішки, розслабтеся", - по радіо повідомив Містер Коллінз своїм товаришам по команді.

Майкл Коллінз, фото: Getty Images
Майкл Коллінз, фото: Getty Images

У той час як Армстронг і Олдрін зробили гігантський стрибок для людства, за запам'ятовуваною фразою Армстронга, Містер Коллінз облетів місяць поодинці, підтримуючи роботу командного модуля і переглядаючи 117-сторінковий список непередбачених обставин, які він підготував на випадок, якщо щось піде не так.

Він знаходився в чверті мільйона миль від будинку-далі, ніж будь-який мандрівник коли - небудь проходив поодинці-без навіть радіозв'язку, яка могла б прив'язати його до решти людства. Велика частина Місяця закривала Землю з поля зору і переривала зв'язок з центром управління польотами на великих ділянках його орбіти.

"З часів Адама жодна людина не знала такої самотності", - зауважив у той час репортерам співробітник НАСА зі зв'язків з громадськістю Дуглас Уорд.

Раніше ми повідомляли, помер іспанський актор, який став мемом, його сміх дізнається кожен.

Як повідомляв "Знай.uа", 19-річний боксер раптово помер на чемпіонаті світу: втратив свідомість під час бою.

Також "Знай.uа" писав, що померла легендарна спортсменка СРСР і триразова олімпійська чемпіонка.