Коли чекати голосування?

Проект Постанови "Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо звільнення міністра охорони здоров'я України Степанова Максима Володимировича" вже невдовзі може бути проголосований в залі Парламенту. Головний потужний крок в цьому напрямку вже зроблено – днями колективну ініціативу про проведення спеціального позачергового пленарного засідання Верховної Ради підписало понад 150 нардепів. Коли чекати на розгляд даного проекту Постанови та існуючі нині перепони у питанні відставки Максима Степанова, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото з Фейсбук
Верховна Рада - фото з Фейсбук

Більше 150 підписів: 5 партій і позафракційні

Перший заклик щодо звільнення Максима Степанова в Парламенті прозвучав майже рік тому – у травні 2020 року з відповідної ініціативою з трибуни Верховної Ради звернулася до колег член Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

Олександра Устінова - фото з Фейсбук
Олександра Устінова - фото з Фейсбук

А з моменту реєстрації даного проекту Постанови № 3938, що зібрав необхідну кількість підписів, – 9 місяців. Він був зареєстрований 27.07.2020 року.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Проект Постанови 3938 - скріншот
Проект Постанови 3938 - скріншот

"У середу ми зібрали навіть більше 150 необхідних підписів. Після ознайомлення з проектом Постанови про скликання позачергового засідання Дмитра Разумкова він буде винесений на засідання Погоджувальної ради. Скоріш за все, воно відбудеться 17 травня. Україні однозначно потрібен кращий міністр охорони здоров'я", - повідомила Знай.ua секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Інтервал у кілька тижнів обумовлений відповідним графіком роботи Парламенту. З 5 по 7 травня нардепи працюватимуть в Комітетах, тимчасових слідчих комісіях і депутатських фракціях (групах).

А про період з 12 травня на офіційному сайті ВРУ поки інформація поки відсутня.

Графік роботи Верховної Ради - скріншот
Графік роботи Верховної Ради - скріншот

Серед підписантів проекту Постанови стосовно відставки Максима Степанова – представники наступних політичних сил:

  • "Слуга Народу"
  • "Голос" (у повному складі)
  • "Європейська солідарність"
  • "За майбутнє"
  • "ОПЗЖ" і позафракційні.

Проект Постанови 3938 - підписи
Проект Постанови 3938 - підписи

Частина депутатів – "проти": чому саме?

Проте, все ж чимало народних депутатів відмовилися ставити свій підпис під даною ініціативою.

Скажімо, в переліку не побачити депутатської фракції політичної партії "Батьківщина". На їхню думку, звільнення нинішнього міністра охорони здоров'я може нанести серйозну шкоду репутації України, в цілому.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Яким би гарним чи поганим не був міністр, але за цей час у нього вже з'явились певні зв'язки і домовленості з представниками постачальників вакцин. Це – діалог не одного дня, а більш розлоге і ґрунтовне поняття. І ви уявляєте яку шкоду репутації нашої країни загалом може нанести звільнення його з посади? До того ж, наразі навіть відсутні потенційні кандидати на посаду міністра охорони здоров'я України", - повідомив Знай.ua заступник члена Української частини Парламентського комітету асоціації Володимир Кабаченко.

Володимир Кабаченко - фото з Фейсбук (В.Кабаченко)
Володимир Кабаченко - фото з Фейсбук (В.Кабаченко)

Про важливість відбору потенційних сильних кандидатів, які могли б претендувати на посаду міністра охорони здоров'я, говорять і представники "Слуги Народу". Як підкреслив народний депутат України Віталій Безгін, такі люди однозначно є.

Одним з ґрунтовних аспектів, на його думку, також є інформування населення і контролювання підписання контрактів із закупівлі вакцин.

"Робота в інформаційному полі є вкрай важливою, оскільки кампанія проти вакцинації і системна спроба дискредитувати вакцину зокрема з боку топ-політиків, як, наприклад, пан Порошенко, точно принесла негатив. Переговорна робота і робота з контрактами – це надзавдання", - розповідає Знай.ua Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Віталій Безгін - фото з Фейсбук
Віталій Безгін - фото з Фейсбук

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Парламенті рознесли вщент "науковість" Іллі Киви – сплив кричущий компромат.