Не секрет, що протягом цілих століть найпоширенішим образом Ісуса Христа, в основному в західних культурах, був світлошкірий чоловік з бородою, світло-каштановим або світлим волоссям і дуже часто з блакитними очима.

Однак є загадка, сама Біблія не описує Ісуса фізично, і всі наявні у дослідників свідчення вказують на те, що він, ймовірно, сильно відрізнявся від того, яким його зображували довгий час.

Про це детально пише науково-популярний мережевий журнал "History".

Кадр з фільму "Ісус Христос з Назарету", скріншот з мережі
Кадр з фільму "Ісус Христос з Назарету", скріншот з мережі

Що може розповісти Біблія?

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Біблія пропонує кілька підказок про зовнішній вигляд Ісуса. Велика частина того, що ми знаємо про нього, походить з перших чотирьох книг Нового Завіту, Євангелія від Матвія, Марка, Луки та Іоанна. Згідно з Євангеліями, Ісус був євреєм, який народився у Віфлеємі і виріс в місті Назарет в Галілеї (колишня Палестина, нині північний Ізраїль - ред.) в першому столітті нашої ери.

Ми знаємо, що Ісусу було трохи за 30 років, коли він почав своє служіння (Євангеліє від Луки 3:23), але Біблія практично нічого не говорить нам про те, як він виглядав, за винятком того, що він нічим не виділявся. Коли Ісуса було заарештовано в Гефсиманському саду перед розп'яттям (Матвія 26: 47-56) Юда Іскаріот повинен був вказати на Ісуса своїм воїнам серед учнів ― імовірно тому, що всі вони здавалися схожими один на одного.

Кадр з фільму "Ісус Христос з Назарету", скріншот з мережі
Кадр з фільму "Ісус Христос з Назарету", скріншот з мережі

Для багатьох вчених "Одкровення 1: 14-15" пропонує ключ до розгадки того, що шкіра Ісуса була темнішого відтінку, а його волосся було густим. Волосся на його голові, як кажуть, "було біле, як біла шерсть, біле, як сніг". Його очі були подібні до полум'я вогню, його ноги були подібні полірованій бронзі, очищеної, немов у печі".

"Ми не знаємо, як Ісус виглядав, але якщо все, що ми знаємо про нього, правда, то він був палестинським євреєм, який жив в Галілеї в першому столітті", - розповідає Роберт Каргілл, доцент кафедри класики і релігієзнавства в університеті Айови (США) і редактор Biblical Archeology Review.

Ісус Христос на хресті, фото: cnl.news
Ісус Христос на хресті, фото: cnl.news

Як зовнішній вигляд Ісуса змінився за довгі століття?

Деякі з найбранніших відомих художніх зображень Ісуса відносяться до середини третього століття нашої ери, тобто більш ніж через два століття після його смерті. Це картини в стародавніх катакомбах Святого Доміцилли в Римі, вперше виявлені близько 400 років тому. Показуючи одне з найпоширеніших зображень Ісуса в той час, картини зображують Ісуса в образі Доброго Пастиря, молоду, коротковолосу, безбороду людину з ягням на плечах.

Образ Ісуса, фото: MLStatic
Образ Ісуса, фото: MLStatic

Ще один рідкісний ранній портрет Ісуса було виявлено в 2018 році на стінах зруйнованої церкви на півдні Ізраїлю. Написаний у шостому столітті нашої ери, це найперше відоме зображення Христа, знайдене в Ізраїлі, і зображує його з коротким кучерявим волоссям, зображення, яке було звичайним для східного регіону Візантійської імперії, особливо в Єгипті та Сирії-Палестині. Однак цей образ зник з пізнішого візантійського мистецтва.

На довговолосий і бородатий образ Ісуса, що з'явився в четвертому столітті нашої ери, великий вплив зробили зображення грецьких і римських богів, особливо Всемогутнього грецького бога Зевса. У цей момент Ісус почав з'являтися в довгій мантії, сидячи на троні (наприклад, на мозаїці V століття на вівтарі церкви Санта-Пуденціана в Римі), іноді з німбом навколо голови.

"Суть цих зображень ніколи не полягала в тому, щоб показати Ісуса як людину, а в тому, щоб показати теологічні міркування про те, ким був Ісус як Христос (Цар, суддя) і божественний син", - коментує Джоан Тейлор, професор християнського походження та іудаїзму Другого Храму в Королівському коледжі Лондона.

Звичайно, не всі зображення Ісуса відповідають домінуючому його образу, зображуваному в західному мистецтві. Фактично, багато різних культур по всьому світу зображували його, принаймні візуально, як одного з них.

"Культури мають тенденцію зображувати видатних релігійних діячів так, щоб вони виглядали як домінуюча расова приналежність", - пояснив Каргілл.

Що таке Туринська плащаниця?

З безлічі можливих реліквій, пов'язаних з Ісусом, які виявлялися протягом століть, одна з найвідоміших - Туринська Плащаниця, про яку стало відомо в 1354 році.

Туринська Плащаниця, скріншот: YouTube
Туринська Плащаниця, скріншот: YouTube

Віруючі стверджували, що Ісус був одягнений в шматок полотна після того, як його було розп'ято, і що на савані є чітке зображення його обличчя. Але багато експертів відкинули плащаницю як підробку, а сам Ватикан називає її "іконою", а не реліквією.

Що говорять вчені про Ісуса на початку XXI століття?

У 2001 році художник і професійний медик Річард Нів очолив команду ізраїльських і британських судово-медичних антропологів і комп'ютерних програмістів у створенні нового образу Ісуса на основі ізраїльського черепа, датованого першим століттям нашої ери, комп'ютерного моделювання та їх знань про те, як в той час виглядали євреї.

Хоча ніхто не стверджує, що це точна реконструкція того, як насправді виглядав Сам Ісус, вчені вважають це зображення - близько п'яти футів заввишки, з темною шкірою, темними очима і коротшими та кучерявим волоссям - більш точним, ніж багато художні зображення Сина Божого.

Ісус Христос, скріншот: YouTube
Ісус Христос, скріншот: YouTube

У своїй книзі 2018 року "Як виглядав Ісус?" Джоан Тейлор використовувала археологічні знахідки, історичні тексти та давньоєгипетське погребальне мистецтво, щоб зробити висновок, що, як і більшість людей в Юдеї та Єгипті того часу, Ісус, швидше за все, мав карі очі, від темно-каштанового до чорного волосся та оливково-коричневу шкіру. Він міг бути заввишки близько 5 футів і 5 дюймів. (166 см), середній зріст чоловіка на той час. Вона підкреслює, що ми ніколи не зможемо точно дізнатися, як виглядав Ісус.

Раніше повідомляли, Світла седмиця: як правильно молитися протягом тижня після Великодня.

Як повідомляв Знай.uа, найкращі молитви на Великдень за здоров'я, мир і удачу: допоможуть кожному зі світлою душею.

Знай.uа писав, в Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь: з'явилися кадри великоднього дива.