Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан розповів, як Церква радить проводити поминальні дні і як ставиться до "бенкету" на могилах.

Ще в старі часи віруючі християни шанували пам'ять померлих на Великдень, проте тепер поминальним днем вважається вівторок після Хоминой тижня. За цими традиціями Проводи цього року припадають на 11 травня.

Однак, через те, що Вівторок є робочим днем, віруючі перенесли поминальний день на недільний день у Фоміно неділю. Цього року він припадає на 9 травня. Є й ті, хто влаштовує проводи і в інші дні, що не забороняє Православна Церква.

Їжа на могилі / скріншот з відео
Їжа на могилі / скріншот з відео

Українці звикли проводити поминальні дні пишно: приходити на могилу близької людини, покласти на її солодощі та крашанки, а самим сідати поруч і "обідати". Однак, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан заявив, що церква виступає проти такого формату.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"Насамперед ми радимо починати поминальний день із храму, а не гробу. Бо у Хомину неділю в храмах служать панахиди в пам'ять про спочилих рідних. Навіть якщо не можете прийти в неділю в церкву - прийдіть за кілька днів до Проводів і замовте панахиду", - розповів священнослужитель.

Кладовище / скріншот з відео
Кладовище / скріншот з відео

Він зазначив, що лише після цього слід йти на кладовище – це буде своєрідним завершенням молитви. Іоан заявив, що формат проводів на клабищі повинен бути іншим, ніж звикли українці.

За його словами, класти їжу на труну – не православно. Більш того, їжу взагалі не можна класти поверх могили. Церква також не підтримує об'їдання і "обпивання" на кладовищі, особливо, коли від людей залишається їжа і сміття на могилах.

Нагадаємо, що у столичному Десятинному монастирі УПЦ вшанували ікону, перед якою з'явилася Богородиця.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям після Великодня нагадали про святий обов'язок: коли провідати рідні могили.

Також Знай.uа писав, що в УПЦ розповіли про Антипасху і про традицію поминати покійних