Відомий український педіатр Євген Комаровський часто дає поради батькам про виховання і здоров'я дітей, а цього разу вирішив торкнутися теми Харчування найменших дітей. Відповідь на питання жінки він опублікував в Instagram.

Цього разу дідусь поцікавився, чи можна його 10-місячному онукові гризти тверді фрукти. І поділився історією, як його онук радісно схопив яблуко, проте поперхнувся шматочком.

"Отже, онук "поперхнувся шматочком". Що сталося? Невеликий шматочок яблука потрапив в дихальні шляхи (по — народному - "дихальне горло"), в гортань. Шматочок був невеликий, і ваш чудовий онук не помер, не задихнувся, а всього лише розплакався! Ну пощастило ж! А ці домашні Немає щоб радіти разом з вами, так вони замість цього кричать і наганяі роздають! Хто тут правий?",- пише Комаровський.

Педіатр зазначив, що у дітей молодшого віку існує небезпека поперхнутися, адже дихальні м'язи слабкіше, ніж у дорослих і у дитини просто може не бути сил викошувати чужорідний шматок, який випадково потрапить в горло.

"У дітей молодшого віку має місце небезпечне поєднання декількох факторів-діти вже вміють кусати, але ще погано вміють (або взагалі не вміють) жувати. До того ж для них характерні важливі фізіологічні особливості — в порівнянні з дорослими у них слабкіше дихальні м'язи і, відповідно, слабкіше сила кашльового поштовху, тобто їм складніше очистити дихальні шляхи при попаданні туди стороннього тіла. Чим дитя молодше, тим ці фактори актуальніше, але треба розуміти, що все не дуже страшно, поки зубів немає взагалі: нічим відкусити, так нічим і поперхнутися. Але після появи зубів перші 6-12 місяців реально небезпечні", -

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Раніше ми повідомляли, педіатр Комаровський дав поради, як убезпечити дітей від укусів комах.

Як повідомляв "Знай.uа", діти українців можуть постраждати, доктор Комаровський назвав головну небезпеку у всіх будинках.

Також "Знай.uа" писав, що Євген Комаровський закрив питання, яке найбільше турбує батьків немовлят.