З'явилася інформація про те, що в Україні проходить масова звірка показників лічильників газу, яку також називають "інвентаризація" показників. Відомо, що звірку проводять з кількох причин, одна з них - умисне заниження споживачами показань лічильника, які вони передають газовикам.

Фахівці заявляють, що приховати обсяг споживання газу все одно не вдасться, проте споживачі сподіваються "перерозподілити" зимові обсяги газу на літо, коли він буде дешевшим. Таким чином вдасться заплатити за газ меншу ціну.

Про це стало відомо завдяки заявам представників НКРЕКП.

Лічильник газу, скріншот: YouTube
Лічильник газу, скріншот: YouTube

Порівняно з літом минулого року втричі зросли тарифи на газ. Крім того, зима і весна були холодними, що призвело до великого обсягу споживання газу. При цьому багато власників будинків, які опалюються газом, показали за зиму 2021 менші обсяги споживання газу, ніж за зиму 2020 року, хоча тоді було набагато тепліше.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Ще одна причина - політики, які кидали в маси популістські гасла про те, що українці можуть не платити за дорогу комуналку. З цієї причини зараз доводиться проводити тотальну звірку показань лічильників газу з тими, що клієнти передавали газовим компаніям.

Якщо в результаті перевірки дані, які передавав споживач, відрізнятимуться від того, що було виявлено в результаті звірки, то буде прийнято ті, які знято контролерами лічильника газу. Тепер доведеться заплатити різницю між тими кубометрами, які є на лічильнику, і тими, які передавалися газовикам.

"У нас існує остання дата зняття показань або передачі показників. Показники передаються щомісяця до 25 числа, і споживач несе відповідальність за достовірність переданих даних. Відповідно, донарахування відбуватиметься відповідно до періоду з моменту останньої фіксації показань лічильника", - роз'яснила член НКРЕКП Ольга Бабій.

Раніше повідомляли, субсидії в Україні виплачуватимуть за новими правилами: хто залишиться "за бортом".

Як повідомляв Знай.uа, українці можуть попрощатися з субсидією: посилюються вимоги для отримання пільг.

Знай.uа писав, кияни масово отримують "листи щастя" від комунальників: скільки заплатимо за гарячу воду.