У Південній Африці студент виявив паразита, який харчується риб'ячим язиком, а після його відмирання повністю заміщає орган.

Детальніше про це пише видання "Daily Mail".

Повідомляється, що 27-річний Дон Маркс з Кейптауна, Південна Африка, ловив рибу біля мису Агульяс, коли йому на гачок попалася риба-тесля. Коли хлопець відкрив пащу свого улову, то був шокований-замість язика у риби знаходився паразит.

Маркс, який займається вивченням морської біології, чув про воші, але ніколи не бачив їх у дикій природі – тому зробив знімок, щоб відобразити цей момент. Але після того, як він надіслав фотографію професору Ніко Сміту, зоологу з північно-західного університету, він був радий почути, що цей конкретний вид вошей ніколи раніше не фотографувався.

"Будучи морським вченим і займаючись риболовлею з юних років, я бачив свою частку паразитів, що мешкають на рибі і акулах. Але ніщо не могло мене підготувати до того моменту, коли я відкрив пащу теслі і побачив цього блакитноокого інопланетянина з вусами, що дивиться на мене", - сказав він.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Паразит / фото: Дон Маркс
Паразит / фото: Дон Маркс

Виявляється, даний вид вошей вже багато років вислизає від вчених, а про їх життєвий цикл і поведінку почали дізнаватися лише недавно. Вважається, що всі види вошей, що поїдають мову, починають своє життя самцями, дрейфуючи в океані в пошуках риби, на яку можна зачепитися.

Як тільки воша знаходить рибу-господаря відповідного виду, вона пропливає через зябра риби і починається обживатися. Використовуючи свої кігті, паразит перекушує кровоносні судини на мові і харчується з них кров'ю. Коли мова і зовсім відмирає через нестачу крові, воша підключається до корінця і повністю заміщає функцію органу.

Коли паразит знаходиться в роті риби, то починає перетворюватися в самку, а його очі звужуються через відсутність потреби в пересуваннях. Іноді самці розмножуються з самками всередині риби, випускаючи живих дитинчат через зябра.

Під час лабораторних досліджень було помічено, що воші залишають рот риби тільки після того, як вона вмирає, часто чіпляючись за її голову або тіло зовні. Однак мало що відомо про те, що відбувається з вошами, господарі яких вмирають в дикій природі. Ймовірно, що, як і у випадку з більшістю видів паразитів, смерть господаря означає смерть паразита.

Нагадавши, морське чудовисько викинуло на берег, фото чупакабри з глибин.

Як повідомляв Знай.uа, морське чудовисько потрапило на обідній стіл разом з креветками, отрута цієї тварі страшніше Скорпіона.

Знай.uа писав, води Світового океану перетворюються в "розсольник" , все живе просто горить.