З охопленого кризою Лівану приходять дуже тривожні новини. Тут сім'ям практично щодня доводиться боротися за виживання і відчувати сором. Всі - діти, молоді люди, дорослі і люди похилого віку не можуть знайти найнеобхідніше для нормального існування.

Люди працюють за лічені копійки, звичайно, якщо ця робота взагалі є. Про це детально повідомляє австралійське видання 7News.

Криза в Лівані, фото: 7News
Криза в Лівані, фото: 7News

"Люди більше не допомагають один одному. Зрештою, ми дійшли до цього", - розповів 22-річний Ахмад, показуючи на 11-річну дитину, що риється в смітті, його крихітні ніжки стирчали зі сміттєвого бака.

Для багатьох в Лівані свято Рамадан цього року має інший відтінок: воно стало гірким через економічну депресію, яка вибухнула з кінця 2019 року, перетворивши країну, яка колись мала найвищий ВВП на душу населення серед не видобувних нафту арабських країн, на епіцентр відсутності продовольчої безпеки.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Криза в Лівані, фото: 7News
Криза в Лівані, фото: 7News

За даними Світового банку, через фінансову кризу більше 50 відсотків з майже 7 мільйонів жителів Лівану, ймовірно, живуть за межею бідності. Понад 1,5 мільйона людей живуть у крайніх злиднях.

"Раніше ми могли купувати масло, ліки, йогурт, м'ясо, курку і молоко для моїх дітей і мати щось ще. Тепер ми навряд чи можемо собі що-небудь дозволити", - розповіла 42-річна жінка з Південно-ліванського села Хіам, але тепер живе в столиці, місті Бейруті.

Її чоловік Алі працює швейцаром в будинку недалеко від американського університету в Бейруті (АУБ). За місяць до кризи він заробив близько 300 доларів США - цього достатньо для сім'ї. Коли курс валюти почав стрімко падати, ця зарплата впала до 70 доларів США на місяць. Сьогодні це 37 доларів - трохи більше 1 долара на день.

За даними кризової обсерваторії АУБ, всього за рік ціни на продукти харчування тут зросли на 350 відсотків. Це команда, створена для відстеження наслідків фінансової кризи в Лівані. Спостерігачі кажуть, що зростання цін невблаганне.

"Без цього сміття ми помремо від голоду. Через зростання цін ми їмо і п'ємо зі сміття. Таких людей, як я, дуже багато.", - сказав Ахмад, стискаючи почорнілі руки за краї гнилого сміттєвого бака.

Інший молодий чоловік, який просить не називати його імені, показує журналістам, як він знаходить їжу зі сміттєвого контейнера, щоб нагодувати свою дружину і свою маленьку доньку.

"Я знімаю зовнішній шар цього рулету, візьму середню частину, почищу і віднесу додому", - говорить він, просіюючи мішок для сміття, який тількино викинув робітник з найближчого овочевого магазину.

Раніше повідомляли, ціни на продукти в Україні значно зросли, навіть у Європі дешевше: у скільки обійдеться "кошик".

Як повідомляв Знай.uа, в Україні до мінімальної зарплати зрівняють всі штрафи, пенсії, стипендії та соціальні пільги: Лазебна представила план.

Знай.uа писав, безкоштовний проїзд для українців: мрія стала реальністю в рідному місті Володимира Зеленського.