Коли помирає родич, який був власником майна залишаються спадкоємці, але не всі відразу замислюються про правильне оформлення спадщини.

Спадкоємцю протягом 6 місяців необхідно звернутися до нотаріуса з відповідною заявою. Якщо строк був пропущений, може бути встановлено додатковий строк для його прийняття з письмової згоди інших спадкоємців, які прийняли спадщину або на підставі судового рішення.

Поважними причинами пропуску терміну на подачу заяви вважаються: тривала хвороба, перебування за кордоном, відбування покарання у в'язниці, перебування в армії, необізнаність про наявність заповіту.

Суд бере до уваги письмові докази – довідки медичних установ, довідки про перебування у відрядженні або за межами країни.

Нотаріус
Нотаріус

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У той же час поважною причиною не є юридична необізнаність про термін в 6 місяців для звернення до нотаріуса, несприятливі погодні умови або відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини.

Позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини пред'являються за місцем знаходження нерухомого майна. Справляється судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (близько 900 гривень), якщо особу не звільнено від її сплати відповідно до законодавства.

Нагадаємо, українцям дали 5 місяців на отримання субсидії: інструкція з оформлення.

Як повідомляв портал Знай.uа, боржники по аліментах повернули 1,5 млрд всього за 3 місяці.

Також портал Знай.uа писав, як оформити пенсію дистанційно.