Мешканка Тернопільської області Марія Тарнавська поділилася гірким досвідом роботи в Польщі. На її місці може опинитися кожен заробітчанин.

"Я влаштувалася по оголошенню в Інтернеті на роботу в Польщу, в Гданськ, в цех з обробки і фасування курячих лапок. Документи оформляла через фірму-посередника. Вони так красиво все розписували. Мовляв, витрачати нічого не треба, все будете відкладати. На ділі виявилося, що за ці гроші три шкури знімуть.

За українськими мірками, а особливо для жителів села, зарплата, здавалося, космічна – 10 злотих на годину (85 гривень), на місяць виходить близько 2 тисяч злотих (16-17 тисяч грн). Але зараз я розумію, що мені ці заробітки можуть вилізти боком – здоров'я гублю своє.

Для поляків 2 тисячі злотих – копійки, вони самі на такий оклад за важку фізичну працю в таких умовах ніколи не погодяться. Ми для них просто раби, дешева робоча сила. Хоча так, як доводиться тут гарувати, навіть раби на галерах, напевно, не працювали.

Це просто пекло. Робота в холодильнику (+14 в цеху) по 16-18 годин на добу на ногах, в нічні та денні зміни, з одним-єдиним вихідним в неділю. Потрібно так почистити кожну лапку, щоб навіть крапочки на було. Знайомі жартують, що так і свої лапки скласти можна.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Марія Тарнавська, фото з соцмереж
Марія Тарнавська, фото з соцмереж

До кінця робочого дня просто валишся від втоми. Час залишається тільки на сон. Добрів до ліжка – і впав. Сплю в кімнатці общаги ще з чотирма сусідками.

Перекусити не завжди встигаю (годують два рази на день безкоштовно: в першу перерву суп з бутером, у другій – котлети з кашкою). Так, є дві перерви по 20 хвилин, але без всяких там перекурів. За цей час встигаєш хіба що зняти з себе робочий одяг і піти в туалет, якщо туди немає черги. І знову переодягнутися. Так що я тут схудла на сім кіло і далі таю. Мене вже мати рідна не впізнає, коли дзвоню додому по вайберу.

Але найжахливіше – це холод в цеху, я все собі застудила. Рідні вмовляють кинути все до біса, мовляв, здоров'я дорожче. Якщо щось трапиться – лікувати тут ніхто не буде, все за свої гроші", - розповіла жінка виданню "Страна".

Нагадаємо, українці в Польщі допомогли бездомному земляку, а отримали невдячність: "Важко бути бомжем-веганом!"

Як повідомляв портал Знай.uа, українець подав на роботодавця до суду і виграв: випадок у Рівному обнадіє вас.

Також портал Знай.uа писав, що заробітчанка показала реальність життя в Польщі: 40 тисяч на руки і дешеві продукти.