Заступник міністра освіти України Ігор Гарбарук розповів, як уряд сприяє при виборі учнем професії і чого не вистачає нинішній молоді, щоб вибрати професію правильно.

Детальніше про це чиновник написав для У. П. Життя.

Ігор Гарбарук зазначив, що з 2012 року в Україні на 66% скоротилася кількість учнів, які обирають робітничі професії та вступають до закладів професійно-технічної освіти.

Незважаючи на те, що в профтех училищах вже почали з'являтися нові навчальні програми, обладнання та бізнес-партнери, учням і батькам все одно не вистачає комунікації. Це і є вирішальним фактором при виборі професії. Людина не зможе вибрати професію, якщо не знатиме, чи зможе в подальшому отримати цікаву роботу і побудувати успішну кар'єру.

Студент / фото: Pixabay
Студент / фото: Pixabay

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

На сьогоднішній день для учнів 9-11 класів існує урок профорієнтації, проте відвідуваність його вкрай низька. Справа в тому, що його часто ставлять останнім уроком, а відвідування не є обов'язковим. Навіть людей, які приходять в школи і розповідають про переваги того чи іншого навчального закладу, часто буває недостатньо.

За даними Державного центру зайнятості, найбільша частка безробітної молоді в Україні-50% - має вищу освіту, а з професійно-технічною таких лише 33%.

Уряд вже запустив програму профорієнтації у складі Нової української школи, в ході якої учні зможуть дослідити і проаналізувати свої навички і таланти, визначити можливі шляхи для кар'єрного розвитку.

Студент / фото: Pixabay
Студент / фото: Pixabay

У самих профтех училищах також відкриватимуться центри кар'єри, які входять до програми стратегії розвитку профосвіти до 2023 року. Дані центри допоможуть учням знайти роботу за фахом і підготувати до вимоги сучасного ринку праці.

Крім цього, в минулому оду Міністерству вдалося запустити освітній проект" навички для успішної кар'єри", який навчає випускників якостям для подальшого працевлаштування.

Згідно з планом Міністерства освіти, саме комунікація з боку педагогів повинна стати ключовою у підготовці юних фахівців. На цьому акцентував президент у своєму недавньому указі, а також є одним з головних пріоритетів уряду у сфері Реформації професійної освіти.

Нагадаємо, що допоможуть грошима і знайдуть роботу: Марина Лазебна розповіла, кого з українців візьмуть під особливий захист.

Як повідомляв портал Знай.uа, Міносвіти залишило школярів без випускних і лінійок.

Також Знай.uа писав, що Вчителька з Прикарпаття перемогла у престижному конкурсі, батьки в захваті.