Європа відкриває свої кордони вже 1 липня. Одна з умов в'їзду буде наявність ковідного сертифіката. В Україні також почали розробляти паспорт вакцинації, який планують ввести з липня. Найцікавіше, що навколо нього достатньо міфів, нібито з ним не можна потрапити закордон, адже вакцина у нас "не така".
Які існують міфи навколо паспортів вакцинації пише "Сегодня".
1 міф: без вакцинації дорога в ЄС закрита
В ЄС зараз і так не можна в'їжджати туристам, хоча ковід-паспортів ще немає. Зараз в країни ЄС можуть потрапити тільки ті, у кого є вид на проживання, робота або родичі.
Паспорти вакцинації не ускладнять, а навпаки дозволять в'їзд туристам до країн Євросоюзу. При цьому не обов'язково бути вакцинованим. В ЄС хочуть пускати по негативних ПЛР-тестів або інформації про одужання після коронавірусу. Саме ці дані і будуть внесені в сертифікати.

Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images
Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images

2 міф: вакцини, які в Україні, не підходять для поїздок до країн Євросоюзу
Правда, далеко всі вакцини дозволені в ЄС. Одна з умов для в'їзду - у туриста має бути щеплення вакциною, яку дозволило й Європейське агентство з лікарських засобів.
3 міф: Ковідні сертифікати, фактично, повертають візовий режим в Євросоюз
Це брехня, оскільки ковід-паспорт навпаки відкриває кордони ЄС для туристів. Зараз ці сертифікати - єдиний спосіб, який дозволяє зняти обмеження для вакцинованих людей.
Наприклад, є країни ЄС, які починають пускати туристів до введення ковід-паспортів. Це Хорватія, Кіпр, Греція, Болгарія.
4 міф: ковід-паспорти стануть необхідністю, а вакцинація - добровільно-примусовою
У нашій країні вакцинація - добровільна. А пускати в ЄС збираються не тільки вакцинованих, але і з негативними ПЛР-тестами або перехворіли з тестами на антитіла.
Але дійсно є країни, які використовують сертифікати, як стимул для вакцинації. Такою країною є Ізраїль, там вакциновані мають право ходити на концерти, відвідувати ресторани, кіно і т. п.

Вакцинація від коронавірусу, фото: Getty Images
Вакцинація від коронавірусу, фото: Getty Images

5 міф: ковід-паспорт буде складно отримати
Поки єдина складність - це вакцинація. Через малу кількість вакцин в Україні прищеплюють малі групи людей. Наприклад, з лютого цього року тільки 97,4 тис. українців отримали дві дози вакцини.
А ось отримати сертифікат вакцинації або ковід-паспорт буде легше, пообіцяли в Мінцифри. Це буде перш за все цифровий документ в додатку "Дія", який можна буде завантажити або роздрукувати паперову версію з сайту.
6 міф: наш ковідний сертифікат не діятиме в Євросоюзі
Документ розробляють з урахуванням вимог Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ. Це означає, що він буде відповідати тим стандартам, які вводять на міжнародному рівні, і буде містити в собі інформацію про тип, виробника вакцини та дату вакцинації. Це дозволить українцям вільно мандрувати.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Covid-паспорти та обмеження для нещеплених-нардепи розповіли чого чекати українцям

Як повідомляє портал «Знай.иа» "Хворіють молоді, лікуємо по 30 днів": львівський лікар розповів про "трасформацію" коронавірусу

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Також «Знай.иа " писав, що "Паспорт вакцинації" вже офіційно представили: який вигляд матиме документ