Через бажання швидко заробити значну суму українці шукають можливість продати свої органи за кордоном. В останні кілька років подібні випадки почастішали. Цього разу великий скандал розгорівся в Болгарії на тлі "чорної трансплантології" за участю громадян України в якості донорів.

У цій країні органи українців пересаджували багатим громадянам Японії, Ізраїлю та оману. Це не перший скандал з тим, як українці стають донорами органів для заможних іноземців.

Про це пише незалежна загальноєвропейська медіа-мережа Euractiv.

Чорна трансплантологія, ілюстративне фото
Чорна трансплантологія, ілюстративне фото

Виявилося, що підпільну пересадку органів було поставлено на потік в лікарні Лозенець, також відомої як колишня державна лікарня, це одна з найбільших лікарень в Болгарії.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як повідомив після розслідування міністр охорони здоров'я Болгарії Стойчо Кацаров, за останні два роки там зробили півтора десятка операцій з пересадки нирки від живих донорів.

У всіх цих випадках в документах було зазначено, що донорами нирок ставали молоді люди з України та Молдови, а одержувачами - громадяни Ізраїлю, Японії та Оману, які проходили під вигаданими іменами під виглядом їх родичів (що формально робило операції законними), але, звичайно, ріднею їм не припадали.

Підозри про порушення правил трансплантації в країні виникали вже давно. Однак вперше цю практику підтверджено урядом і може отримати сильний міжнародний резонанс. МОЗ вже звільнив директора лікарні Любомира Спасова, який керував медзакладом з 1998 року.

Трансплантація, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube
Трансплантація, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

"Ціна становила 25 тисяч доларів за нирку і вище, але це те, що платилося офіційно (а це як мінімум ще стільки ж), інша частина йшла повз лікарняну касу. Тобто реципієнти платять від 50 тисяч доларів за нирку. Сам донор отримував лише 5-15 тисяч доларів. Неясно, чи були в лікарні вигадані фальшиві імена одержувачів або це була масштабна схема - з фальшивими паспортами на кордоні. Відомі тільки імена донорів з України - Валентин, Артем, Руслан та інші. Деякі з них були в Європі на заробітках і вирішили ще так підзаробити", - розповів болгарський журналіст Івайло Йолчев.

Продав нирку, влаштував весілля і помер

Так, у Львівській області пару років тому прогримів трагічний випадок, коли 20-річний хлопець продав нирку за кордоном, щоб влаштувати на батьківщині шикарне весілля. Через місяць він помер. Перед весіллям хлопець розповів рідним, що нібито поїхав за кордон на заробітки.

Він дійсно поїхав і привіз з поїздки $15 тисяч. Через місяць після торжества українець помер. Тоді на тілі чоловіка знайшли шрам на місці віддаленого органу. Кому і де він продав нирку, так і не з'ясували.

За словами Йолчева, українських донорів знаходили посередники, які брали свій відсоток. Також вони доставляли донорів для підпільної пересадки органів до лікарень сусідньої Туреччини. За словами експертів, на ринку незаконної трансплантології крутяться сотні мільйонів доларів.

Раніше повідомляли, прикарпатка з рідкісною хворобою розповіла, як жити з чужою печінкою.

Як повідомляв Знай.uа, українка з інсультом врятувала трьох від загибелі, серед них-маленький хлопчик.

Знай.uа писав, жорстокий рак вчепився в молоду українку, життя на волосині: батьки благають допомогти.