Мальва уособлює духовне коріння людини, його вірність духовній спадщині предків. Ця квітка ледь не найпоширеніша в Україні з давніх часів.

Як вірили українці, то добрі душі предків поселяються в мальві і охороняють мешканців будинку. До того ж ця квітка дуже красива і має різноманітні забарвлення, які здавна прикрашали українські будинки. Не було жодного села, де не росли під вікнами ці прекрасні квіти.

Мальви - рослини, які одні з перших описали в літературі.
Наприклад, Горацій згадував їх як компонент свого харчування, описуючи досить коротко: "Для мене страв є маслини, цикорій і мальви".

Легенда про Мальву

Сталося це давним-давно. Ті часи важко жилося українцям на рідних землях. Багато ворогів зазіхало на багаті землі України. Людей грабували, забирали в рабство або вбивали. Українці захищалися як могли, хто вилами, хто сокирою.

Одним з таких був сотник Григорій Кандиба, який шаблею захищав свою сім'ю. Але сили були нерівні.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Вбили його вороги, накинули аркан на шию дружині і потягли за собою. Тільки дочці Мальві вдалося врятуватися. Дівчину дуже поважали за те, що вона знала про всяке зілля і вміла лікувати травами. Ці знання вона отримала від матері, а батько з дитинства вчив військовому ремеслу. Не один басурман загинув від її дівочої руки. Красива, горда Мальва наводила жах на ворогів. За її упіймання обіцяли 5 корів.

Якось в осінню негоду прийшла дівчина обігрітися до козака Нагнибіди. І зрадник видав Мальву. Порубали її на шматки і розкидали по сторонах. І розрослося чудове зілля, яке односельці називали Мальвою. А саме село, де росла і жила красуня, назвали Мальвіни Граблі. Адже дівчина вбивала ворогів одними граблями.

Тепер біля кожного будинку ростуть мальви. Це пам'ять про сміливу і безстрашну дівчину, яка любила свій рідний край, свій народ і віддала за нього своє життя.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Посівний календар на Червень 2021: кращі поради городникам на кожен день

Як повідомляє портал «Знай.иа» Унікальна долина нарцисів зацвіла із запізненням в три тижні: незрівнянна краса і аромат

Також «Знай.иа " писав, що Що робити, щоб лілії не виросли дрібними і поодинокими: поради досвідчених садівників