Навколо цієї археологічної пам'ятки вже створено безліч легенд і містичних загадок. Тому його порівнюють з відомим британським Стоунхенджем. З висоти пташиного польоту ці земляні насипи нагадують краба або павука.

Про це стало відомо завдяки новій публікації проєкту Ukrainer в мережі Instagram.

"Серед степів Подніпров'я, неподалік від Павлограда видніється земляний насип-Мавринський майдан. Його площа - 1,9 га.Це місце в кінці XVII ст. до середини XVIII ст. могли використовувати селітровари. З висоти пташиного польоту Мавринський майдан нагадує гігантського краба.", - повідомляють автори публікації.

Йде вже 2021 рік, але досі ніхто не може пояснити ані походження, ані призначення Мавринського майдану. Одна з найзагадковіших місцевостей Дніпропетровщини знаходиться в селі Межиріч, в 70 кілометрах від Дніпра.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Мавринський майдан, скріншот: Instagram
Мавринський майдан, скріншот: Instagram

У 1990 році Мавринський майдан хотіли розорати. Тоді за нього заступилися жителі. Споруду занесли до каталогу археологічних пам'яток за номером 6 348, встановили символічну стелу.

На площі в п'ять з половиною гектарів - глибока западина або чаша, оточена чотириметровими пагорбами. З боків - так звані вуса. Вчені припускають: насипи з'явилися на місці розритого кургану. Цю споруду, як оборонну, використовували козаки. А ще тут була селітроварня.

Раніше повідомляли, 50 років тому знайшли скіфську пектораль: що таїть в собі знаменитий артефакт.

Як повідомляв Знай.uа, під Харковом знайшли останки німецьких солдатів: спочивають з Другої світової.

Знай.uа писав, китаянка пішла "в труну" слідом за чоловіком: археологи виявили приклад шаленого кохання.