Івана Купала - це стародавнє народне свято східних слов'ян. Це свято присвячене найвищому розквіту природи і за календарем збігається з датою християнського свята – Різдва Іоанна Предтечі, яке відзначається 7 липня.

Свято Івана Купала має дуже багату історію. Ми розповімо, як це свято відзначали раніше і які існують заборони в цю дату, передає "РБК-Україна".

Івана Купала: джерело: YouTube
Івана Купала: джерело: YouTube

Традиції та обряди на Івана Купала

Свято Івана Купала відзначають з давніх часів і раніше його дата збігалася з днем літнього сонцестояння. Велике значення має ніч на Івана Купала, так як всі обряди були пов'язані саме з нею.

Вважалося, що до заходу сонця напередодні свята потрібно обов'язково скупатися – в лазні, в річках або озерах. Вже вночі починали палити багаття, і проводити ритуали ворожіння. У стародавні часи вірили, що саме в цей період на землю виходила вся нечиста сила – лісовики, відьми і злі духи. А вода і вогонь допомагає від них захиститися.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Біля купальського багаття молодь водила хороводи і танцювала. Закохані стрибали через багаття, взявшись за руки і вважалося, що, якщо вони не розтиснули руки – любов буде міцна. У купальське багаття також кидали речі хворих людей - спалювали хвороби.

На Івана Купала вночі збирали трави - вважалося, що саме в цю ніч вони наділені цілющою силою. Їх збирали, сушили і використовували цілий рік для лікування, захисту і в якості оберегів.

Івана Купала: джерело: YouTube
Івана Купала: джерело: YouTube

Найщасливішою травою вважався папороть, який цвіте раз на рік – в купальську ніч. Хто зможе знайти квітучий папороть і втекти від злих духів – навчиться розуміти мову рослин, тварин і знайде скарби.

Заборони на Івана Купала

У ніч на Івана Купала спати не можна - в цей час покидається вся нечиста сила.

З 6 на 7 липня від води потрібно триматися подалі вагітним, дітям і людям похилого віку. Вважається, що нечиста сила може завдати їм шкоди.

На Івана Купала не можна нічого віддавати, продавати, брати або давати в борг – це все призведе до бідності.

Якщо в цей день людина знайде гроші на дорозі, навіть велику суму – брати не можна ні в якому разі.

Івана Купала в листівках: джерело:YouTube
Івана Купала в листівках: джерело:YouTube

Не можна по лісі ходити на самоті після заходу сонця - можна не повернутися.

Купатися у водоймах можна тільки до заходу сонця або на світанку – вночі можуть потягнути русалки.

Нагадавши, Петрів піст до 12 липня: головні заборони, обряди і звичаї віруючих

Як повідомляв портал "Знай.ua", , Трійця в 2021 році: прикмети і що не можна робити в Свято

Також, "Знай.ua", писав, день ікони Божої Матері 1 липня: як просити опіки молитвою у Богородиці і що обов'язково треба зробити сьогодні