Для всіх українців, які готуються до появи дитини в сім'ї, з'явилися важливі новини. Громадянам нагадали, що в середу, 7 липня, Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання 14-денної відпустки при народженні дитини для чоловіків та інших членів сім'ї.

Про це стало відомо завдяки повідомленню журналу "ДЕРЖСЛУБОВЕЦЬ" у мережі Facebook.

Батько в декреті, скріншот: YouTube
Батько в декреті, скріншот: YouTube

Ще 15 квітня 2021 року український парламент прийняв закон № 3695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері і батька по догляду за дитиною", що усунув законодавчі прогалини, які обмежують права людини на відпустку по догляду за дитиною.

Закон забезпечує рівні можливості матері і батька в догляді за дитиною і вводить новий вид відпустки при народженні дитини. Рішення Кабміну спрощує процедуру отримання такої відпустки шляхом визначення чіткого механізму, умов і підстав її надання.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

До числа осіб, які мають право на таку відпустку, відносяться:

чоловік, дружина якого народила дитину;

батько дитини, який не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;

бабуся або дідусь, або інший повнолітній родич дитини, фактично здійснюють догляд за дитиною, мати або батько якої є самотньою матір'ю (одиноким батьком).

Оплачувана відпустка тривалістю до 14 календарних днів надається одноразово, але не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

Також у порядку наведено визначення термінів, якими слід керуватися при наданні відпустки ("одинока мати", "одинокий батько", "інший повнолітній родич дитини") та визначено перелік документів для кожної категорії осіб.

Публікація "Держслужбовця", скріншот: Facebook
Публікація "Держслужбовця", скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, Олена Зеленська відправила чоловіків у декрет і придумала для них ще дещо: "На власному досвіді".

Як повідомляв Знай.uа, українським чоловікам дозволили "сидіти в декреті" цілих три роки: озвучено деталі нового закону.

Знай.uа писав, чоловіки поділилися досвідом в декреті, матусі можуть не переживати: "Не вагався".