Шлях археолога Бориса Мозолевського до головної знахідки свого життя - скіфвської пекторалі, був тернистий. Після армії він пропрацював 10 років кочегаром, паралельно навчаючись на заочному відділенні історичного факультету Київського університету.

Захопившись археологією, Мозолевський став працювати в Інституті археології АН УРСР. Але через те, що в канцелярії інституту він вирішив передрукувати «антирадянські» вірші, його не тільки звільнили, але і не давали нормально працевлаштуватися. Чоловікові знову довелося стати кочегаром. На щастя, в Інституті археології в ньому не бачили «ворога народу» і дали можливість працювати в археологічних експедиціях за договором, пише Вікенд.

У 1969 році в містечку Орджонікідзе (Покров) під Дніпром активно розроблялися кар'єри. Метою експедиції Мозолевського став порятунок курганів від руйнування. У 71-му році, в лютому, почалася розвідка Кургану.

Грунт двічі бурили вручну і її результат показав, що грунт не відповідає скіфським могильникам. Робітники експедиції не хотіли продовжувати роботу, але Мозолевський умовив їх закласти ще одну свердловину. І це буріння дало результат - викид був характерний для скіфських поховань і знаходився на глибині 7 метрів.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Неподалік від цього кургану на Хоминій горі інша експедиція знайшла фігурку золотого кабана. Ця знахідка дозволила Борису Миколайовичу переконати вище керівництво в особі Григорія середи , що в цій могилі поховання повинні бути ще багатшими. Хоча сам Середа сумнівався, побачивши важкі умови, в яких повинні проходити розкопки.

В цей час через весняне бездоріжжя місцева бригада техніки стала на простій, тому Мозолевський несподівано отримав її в своє розпорядження. Наступні два тижні, археолог назва в"поєдинком з вічністю". Він починав працювати о 5:30 і закінчував через шістнадцять годин без перерви на відпочинок.

Золота пектораль, скріншот
Золота пектораль, скріншот

Велике поховання оточували маленькі. І ось коли до головної могили залишалася зовсім небагато, археологи виявили сліди 25-метрової траншеї чорнозему, яка дала зрозуміти, що її раніше грабували. Коли Мозолевський це побачив, у нього потемніло в очах і він, кинувшись геть, розплакався.

Але і ця невдача не зупинила його, і він повернувся до розкопу, де знайшов золоті пластини, якими було обшите вбрання скіфської цариці.

Незабаром були виявлені інші царські прикраси, серед яких була лита Гривня, що прикрашала шию, вагою 478,6 грамів. Не меншу цінність для археологів становило прозоре скло. Ця знахідка посунула час появи прозорого скла в українських землях на двісті років. Наступною знахідкою стало поховання царських коней і трьох конюхів.

Поступово археологи наблизилися до головної могили на глибині 8,5 метрів. Через нові забудови на дно стікала вода, яка доходила до колін. Стало зрозуміло, що курган приречений, а археологічна експедиція виявилася надзвичайно своєчасною. На місці поховання помітили сліди грабіжників. Але найцінніші речі вони так і не знайшли. Розчищаючи підлогу, Мозолевський знайшов оковитий золотом меч і золоту пектораль. Час знахідки він запам'ятав назавжди - 14 годин 30 хвилин 21 червня 1971 року.

У кургані 21 червня 1971 року
У кургані 21 червня 1971 року

Перед початком розкопок Товстої Могили вчений вірив в успіх, а після перших знахідок в могилі цариці упевнився, що знахідки будуть видатними, але він не сподівався на таке диво.

Після цього пектораль перетворилася на світову сенсацію, а життя Мозолевського вмить змінилася. Він захистив дисертацію, став провідним скіфологом і автором науково-популярних книг з археології.

Пектораль перетворилася на сенсацію світового масштабу, і життя опального Мозолевського відразу змінилося. Він швидко захистив дисертацію, став провідним скіфологом і автором науково-популярних книг з археології. Товста Могила - не єдиний курган, розкопаний Мозолевським. Кількість досліджених ним курганів змусила археологів заговорити про"епоху Мозолевського".

Борис Мозолевський тримає в руках оригінал скіфської пекторалі, фото: Володимир Жлуденко / Вікіпедія
Борис Мозолевський тримає в руках оригінал скіфської пекторалі, фото: Володимир Жлуденко / Вікіпедія

Деякі колеги-археологи і журналісти думають, що Мозолевський знайшов пектораль завдяки своїм екстрасенсорним здібностям. Але сам Борис Миколайович в такі здібності не вірив і називав себе матеріалістом. Єдиною містикою він вважав те, що пектораль не знайшли грабіжники, сліди яких збереглися в 10 сантиметрах, а дочекалася саме його.

Нагадаємо, раніше Єгипетського бога з головою шакала знайшли на Черкащині: це може переписати історію

Як повідомляє портал «Знай.иа» На Прикарпатті виявили масове поховання під храмом: "потонули в потопі?"

Також «Знай.иа " писав, що Печенька або дорогоцінний скарб? Українські археологи натрапили на артефакт часів Золотої Орди