У Мін'юсті розповіли, що робити, коли втрачено документи про розмір заробітної плати та як, у такому випадку буде нараховуватися пенсія.

Зазначається, що найчастіше, коли стикаються з проблемою відсутності цих документів, то це стосується періодів трудової діяльності, що припала до 1 січня 2004 року – коли набрав чинності Закон України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування".
Зазначається, якщо українець з 1 січня 1998 року працював офіційно, сплачував податки зі своїх доходів до бюджету держави, то роботодавець подавав персоніфіковані звіти до ПФУ. У такому разі – можна отримати інформацію про свою заробітну плату.

пенсіонери, скріншот з відео
пенсіонери, скріншот з відео

Якщо ж заробітна плата отримувалась особою до 1 січня 1998 року та така інформація відсутня у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків і Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, то вона визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією.
Якщо підприємство, де працювала особа, ще існує або ж є його правонаступник − інформацію про заробітну плату можна знайти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
Якщо підприємство ліквідовано або реорганізовано − у випадку відсутності правонаступника документи передаються ліквідаційною комісією (ліквідатором) до відповідних державних архівних установ або іншим місцевим архівним установам. Якщо дані не передавалися до архіву, то дані про заробітну плату визначаються, виходячи з мінімальної тарифної ставки за відповідною професією.

Пенсіонери, фото: скріншот з відео
Пенсіонери, фото: скріншот з відео

Також у мінфіні зазначили, що переліку первинних документів, які повинні підтверджувати довідку про заробітну плату, у жодних нормативних документах не зазначено. При цьому й не передбачено порядку підтвердження довідки про заробіток первинними документами, якщо в архівній установі відомості про заробітну плату відсутні.

"У разі відмови органу ПФУ при розрахунку пенсії, даних про заробіток, що зазначаються у довідках про заробітну плату за період до 1 липня 2000 року з підстав, що довідка не підтверджується первинними документами, слід звертатися до суду про визнання рішень та дій таких органів протиправними та зобов’язання вчинити дії", - сказано у повідомленні.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Раніше ми повідомляли, що киян попередили про зміни в роботі онлайн-сервісу: як тепер оформити субсидію.

Як повідомляв Знай.ua, адвокат пояснила, чому можуть зменшити розмір аліментів на дитину: "якщо ви витратили…".

Знай.ua писав, українських пенсіонерів змусять подавати декларації :" за продаж на ринку".