Міжнародна група вчених зробила невелику заяву, що стосується динозаврів і їх способів дихання.

Так палеонтологи виявили, що вони могли робити це по-різному, хоча до цього довгий час вважалося, що даний процес був дуже схожий на пташиний. Але зараз, під час використання збереженої скам'янілості з Південної Африки, а також рентгенівських променів і прискорювача елементарних частинок, світові фахівці з'ясували, що як мінімум у одного динозавра інший тип дихання.

Найбільший парк динозаврів в Україні, фото: Facebook
Найбільший парк динозаврів в Україні, фото: Facebook

Це стосується найдавнішого плазуна в лінії орнітісхій. Про це повідомляє видання eLife.

Палеонтологи з університетів Сполучених Штатів Америки, ПАР, Великобританії, Канади та Франції зуміли з'ясувати, завдяки унікальним скам'янілостям, що гетеродонтозавр є одним з найдавніших ящерів, що увійшли в лінію орнітісхій, які дихали інакше. Вони ж складалися в групі динозаврів разом з трицератопсом, стегозаврів та іншими качконосими ящерами.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

рештки динозавра, фото Pxhere
рештки динозавра, фото Pxhere

Автори дослідження пояснюють, що таке відкриття вони змогли оплучити лише за допомогою потужного синхротрона і подальшої реконструкції скелета гіганта в цифровому вигляді.

"Якщо птахи набирають повітря в спеціальні мішки, то даний тип динозавра міг стискати і розтискати легені, як люди", – додають експерти.

Найбільший парк динозаврів в Україні, фото: Facebook
Найбільший парк динозаврів в Україні, фото: Facebook

Нагадаємо, всупереч грабіжникам, погоді і відчаю: як проходили пошуки знаменитої золотої пекторалі

Як повідомляв "Знай.ua", на Кривбасі розроблять дорожню карту щодо вирішення проблем зі скиданням шахтних вод в Інгулець

Знай.ua писав, у Франківську водолази виявили причину трагічної загибелі трьох людей у річці: "Глибиною 4 метри"