Українська письменниця Лариса Ніцой, яка відома завдяки своїй твердій позиції щодо захисту української мови. Цього разу жінка вирішила перевірити, як штрафують українське телебачення за порушення мовного закону.

Відповідний пост вона розмістила на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Як розповіла Ніцой, то пізно вночі їй захотілося перевірити який штраф платять українські канали за порушення закону про мову. Адже вона помітила, що вони активно його порушують.

"От нєхер (вибачте, завтра пошкодую про це слово) мені більше чим зайнятися! Читаю о першій ночі закон про мову. Бо чортові канали телебачення закон порушують, а я полізла дивитися, скільки ж це вони там штрафу мають в бюджет заплатити. Полізла подивитися, на що ж цих грошей нам з вами вистачить....Сон пішов в далекі гори на зелені полонини… А я все закон читаю. Мозок в голові вже шарніри запустив", - пише захисниця мови.

Лариса Ніцой, скріншот: Youtube
Лариса Ніцой, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Ніцой почала шукати в законі інформацію про телебачення, а також які накладаються штрафи за порушення.

"Гм. Якщо на телебачення подати в суд, може їхній юрист прийти і сказати, ми не суб’єкт господарювання, ми поза штрафами?
Люди! Телебачення – це суб’єкт господарювання? От якби ви не спали, то може і відповіли б мені…
Гуглю. «Суб'єкти господарювання — це організації, які на основі юридично відокремленого майна в межах своєї господарської компетенції безпосередньо здійснюють господарську діяльність і використання її результатів або управлінську діяльність в економіці»…
Господи ти боже мій. Підходить під це визначення ТЕЛЕБАЧЕННЯ?
", - журиться Ніцой.

Лариса Ніцой, фото: Facebook
Лариса Ніцой, фото: Facebook

Далі захисниця української мови знайшла інформацію про те, що в закон в частині штрафів відсилає до Кодексу України Про адміністративні порушення:"У статті 188 цього Кодексу пропонує таке формулювання.
«Порушення вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо застосування державної мови у сфері освіти, науки, культури, книговидання, в користувацьких інтерфейсах комп'ютерних програм і веб-сайтів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, технічної та проектної документації, реклами, охорони здоров'я, спорту, телекомунікацій та поштового зв'язку, транспорту -
тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення скоєно вперше»".

Лариса Ніцой, скріншот з відео
Лариса Ніцой, скріншот з відео

Після цього Лариса Ніцой стала думати чи штрафує держава на зазначені 200-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

"Мабуть оштрафують. Не знаю. Тому що держава і канали ТБ в змові проти закону, який сама держава і прийняла. Чесно? Це якийсь дурдом.
Може спробуйте нарешті ви розібратися з тим законом?
Друга ночі. Добраніч, моя Україна. Завтра знову будуть суцільні порушення закону на ТБ, а твої співвітчизники мені знову скажуть: «Терпи… сваритися негарно"...... і тут же: "Ти чому мовчиш, біжи, борися..." і тут же: "О, знову вона бореться, "борчиня", знову їй щось не так, піарщиця",- міркує Ніцой.

Нагадаємо, раніше Лариса Ніцой "домоглася" вірша від російськомовного українською: присвятив захисниці солов'їній

Як повідомляє портал «Знай.иа» Захисниця української мови Лариса Ніцой образилася на "російських" продавців кураги: "ігнорую і обходжу"

Також «Знай.иа " писав, що Захисниця українського Ніцой виступила проти закону "про корінні народи": "ростуть роги..."