Польща є однією з найпопулярніших країн серед українців, які шукають роботу за кордоном. Яку роботу там пропонують, скільки за неї платять, як оформити документи для виїзду, скільки потрібно мати коштів, щоб виїхати та де краще шукати вакансії розповіли журналісти ТСН.ua.

заробітчани, скріншот з відео
заробітчани, скріншот з відео

Більшість українців у Польщі працюють на робітничих спеціальностях. Так, серед чоловіків найбільший попит на ринку праці мають:

  • фахівці з автоматики
  • покрівельники
  • слюсарі
  • техніки дорожнього будівництва
  • техніки-програмісти

Також у Польщі є дуже затребуваними сезонні працівники, куди частіше їдуть саме сімейні пари та жінки:

  • збирачі ягід та фруктів
  • офіціанти
  • бармени
  • баристи
  • покоївки та кухарі

Серед жінок у Польщі популярними є вакансії у сфері краси, але порівняно з робітничими пропозиціями їх набаго менше.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Як отримати запрошення для роботи в Польщі

Дозволом на роботу в Польщі є робоча віза, яка видається на підставі офіційного запрошення роботодавця. Існує два шляхи отримання запрошення: від майбутнього роботодавця або у посередника.

Заробітчани, скріншот із відео
Заробітчани, скріншот із відео

Запрошення оформлюється польським роботодавцем для конкретної фізичної особи, і підтверджує, що зазначена особа буде офіційно працевлаштована на зазначений час на певному місці з фіксованим окладом.

Перелік документів на отримання візи:

● Оригінал та копія робочого запрошення від польського роботодавця.

● Медичний страховий поліс. Зоною покриття полісу має бути Європа, Шенгенська зона або увесь світ, а подавати документ необхідно з копією.

● Оригінал та ксерокопія закордонного паспорта.

● Оригінал та копія внутрішнього паспорта.

● Оригінал ідентифікаційного коду та його копія.

● Дві фотокартки, розміром 3,5 на 4,5.

Яка середня заробітна плата для українців у Польщі

У Польщі зарплати не такі високі як, наприклад, у Німеччині, Чехії, Фінляндії, Італії чи Португалії. Так, за інформацією рекрутингових агенцій, іноземні працівники можуть отримувати у Польщі від 550 до 900-1200 євро на місяць.

Заробітчани, фото - RegioNews
Заробітчани, фото - RegioNews

Скільки потрібно грошей для поїздки на роботу в Польщу

Стартова сума залежить, він умов праці, які пропонує роботодавець. Зазвичай більшість роботодавців надають дешеве житло за 100-200 злотих на місяць (700-1400 грн), але якщо ні, то оренда кімнати обійдеться від 350 злотих (2400-2500 грн) у передмістях та маленьких містах до 600-900 злотих (4000-6500 грн) у великих містах. Маленька однокімнатна квартира (кавалерка) у місті обійдеться у 2000 злотих (14000 грн).

Ціни на продукти харчування у Польщі не сильно відрізняються від українських і є одними з найнижчих у ЄС. Якщо купувати продукти у супермаркетах і готувати вдома, то на місяць це вийде приблизно 300 злотих (2000 грн). Якщо сюди ще додати побутову хімію, то ще плюс 50-60 злотих (300-400 грн).

Що стосується вартості проїзду в громадському транспорті, то в Польщі вона залежить від міста, а також від того, на якій відстані від будинку буде розташована ваша робота. Наприклад, квиток на 75 хвилин коштує 4,40 злотих - це приблизно 14-15 грн. Проїзний на 30 днів обійдеться приблизно у 110 злотих (350 грн).

На інтернет у Польщі на місяць ви можете витратити 40 злотих (120-130 грн). Якщо підрахувати ці витрати, то орієнтовна сума, яку повинна бути для життя і роботи у Польщі на місяць, - це щонайменше 6000 грн.

Нагадаємо, раніше у Чорнобильській зоні активізувалися ягідні заробітчани: "затримуємо цілими групами". Українці масово збирають і продають ягоди та гриби з Чорнобильської зони.

Як повідомляє портал "Знай.uа" хороша новина для заробітчан: авіакомпанія Ryanair запустила додатковий рейс зі Львова до Польщі.

Також "Знай.uа" писав, що франківчани відповіли, чому масово їдуть за кордон на заробітки: пенсія, медицина, податки та інші причини.