Прийшов час розібратися, якими знаннями необхідно володіти, щоб не купити "зелену", зіпсовану або нітратну диню. Є одна дуже поширена помилка-стиглі і смачні дині можна купити тільки в кінці літа.

Про те, як вибрати смачний і головне - корисний плід, розповіли експерти в одному з Telegram-каналів, який публікує корисні поради.

Диня, фото: pixabay.com
Диня, фото: pixabay.com

Надлишковий вміст нітратів в динях і кавунах - це міфи. Перед тим, як плоди потрапляють на ринок, вони проходять тестування на вміст шкідливих речовин. Часто за симптоми отруєння приймають інфекційні захворювання, викликані хвороботворними мікробами на поверхні дині, які починають активно розмножуватися у вологому і солодкому середовищі після потрапляння всередину плоду. Не потрібно різати диню при придбанні або якось інакше пошкоджувати її скоринку до того, як плід буде ретельно вимитий.

В цілому, стиглу диню можна розпізнати по характерному динному аромату, хоча є сорти динь, які майже або зовсім не пахнуть. На аромат також варто звернути увагу, щоб визначити чи не переспіла диня: у переспілого плода часто з'являється характерний "винний" запах.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Диня, фото: pixabay.com
Диня, фото: pixabay.com

По звуку ляпаса або клацання дині зазвичай не вибирають, хоча цей прийом може стати в нагоді для сортів з товстою шкіркою (в цьому випадку у стиглої дині звук повинен бути глухим).

Для довгого зберігання краще вибирати трохи нестиглі плоди, з твердою кіркою, без пошкоджень на шкірці. Ідеально зберігати її в темному і прохолодному приміщенні, при цьому краще розміщувати диню на м'якій поверхні, наприклад, на тканині.

Диня, фото: Pixabay
Диня, фото: Pixabay

У кімнатних умовах цілу диню можна зберігати близько тижня, тримати її варто далеко від прямих сонячних променів і нагрівальних приладів, тому що сонце і тепло можуть прискорити процес дозрівання.

Розрізану диню можна зберігати тільки в холодильнику, інакше м'якоть дуже швидко обвітрюється і стає непридатною для вживання в їжу. Шматочки дині варто помістити в контейнер з щільною кришкою або накрити харчовою плівкою - в такому вигляді диня може зберігатися до трьох діб.

Раніше повідомляли, коктейль з дині і фруктові салати: легкі літні рецепти з сезонних продуктів.

Як повідомляв Знай.uа, цукор, масло і хліб: що буде з цінами на продукти в Україні восени.

Знай.uа писав, з 2,99 до 17,95 гривень: як змінилися ціни на кавуни за кілька років.