Радник міністра цифрової трансформації Яніка Мерило у програмі “Акценти” з Тетяною Резвін розповіла, яким чином в Україні можна перейняти естонський досвід, і розвинути стартапи.

Яника Мерило розповіла, який досвід Україна може перейняти у Естонії для розвитку бізнесу.

"Екосистему створювати. І це дуже багато компонентів якраз. У нас часто думають, що якщо я зроблю цей один крок, то все відразу вийде. Естонія в 2004 році, коли вийшов "Skype", він вийшов напіввипадково, стала думати, що треба зробити, щоб було багато історій успіху... Що нам не вистачає. Бізнес-ангелів. Тобто тих, які інвестували б свої гроші в стартапи", - сказала Мерило.

Вона зазначила, що в результаті Естонія створила умови для їх появи і підтримки.

"Держава співінвестує. Наприклад, бізнесмен дає половину грошей, держава другу половину. І разом їм комфортніше і менше ризиків... Наприклад, в школі молодь не розуміє, навіщо їй йти в айті, або що це таке, підприємництво. Значить, треба впроваджувати програми. Починаючи від "ROBÓTICA" в молодших класах, і закінчуючи конкурсами з підприємництва", - додала Яніка Мерило.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

За її словами, також для розвитку бізнесу можна зробити підтримку експорту, щоб можна було створювати свій продукт.

Вона зазначила, що саме за допомогою невеликих змін в Естонії вийшло розвинути стартапи. Це зайняло 10 років. Україна може піти тим же шляхом.

"(Бізнес-ангели, - ред.) — це бізнесмени, які вже мають самі якусь історію успіху. Наприклад, побудували успішний бізнес в IT, і готові свої гроші вкладати в молоді команди. Навіть розуміючи, що це високий ризик... В Естонії приблизно 100 ангелів. Сто угод на рік. В Україні може десятки", - підкреслила експерт.