Україна зараз не є соціальною державою. Але це залежить не від «поганості» написання тексту Конституції. Про це розповів у програмі Сергія Дойка «Особистість» депутат Верховної Ради України трьох скликань, суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

Написана у 1996 році Конституція України була більш соціальною, каже він.

«Але Конституція пишеться не лише з фіксацією часу, в який вона створюється. Вона пишеться як проєкт на майбутнє. Всі кричать «американська конституція, американська конституція!». Але хоча б скажемо, що сім статей стосувалися не лише організації влади. І аж через 11 років був прийнятий Білль про права, який говорив про рівність. А була рівність?», - міркує юрист.

Він нагадує, що американська конституція була реалізована лише після громадянської війни, через 80 років після прийняття.

«І лише формально. Тому що фактично апартеїд існував до 60-х років ХХ сторіччя. Я маю на увазі південні штати. Але ж ніхто не каже, що конституція написана погано 200 років тому», - підкреслює він і додає: не можна критикувати документ стратегічного спрямування.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

«Мені кажуть, що деякі норми, пов’язані з безкоштовною освітою, безкоштовною медициною, не можна виконати. Хто сказав, що їх не можна виконати? Я, наприклад, не погоджуюся, що їх не можна виконати. У нашій державі купа грошей! І не треба ні в якого Міжнародного валютного фонду їх брати. У нас така купа грошей, але вони лежать не там, і не ті ними розпоряджаються», - робить висновок юрист.

Як повідомляв Знай.ua, Шишкін заявив, що президентські вибори 2019 року – це операція «Кучма, другий тур».

Також Знай.ua писав про те, що Шишкін розповів, як Кучма отримав законодавчу владу і вийшов з-під удару прокуратури.