У прокат виходить фільм "Дюна", який встигли охрестити "найбільш довгоочікуваною кінопрем'єрою року". Гучний титул картина отримала не тільки завдяки цілому сузір'ю зібраних в ній знаменитостей, але й завдяки довгій історії її створення.

У фільмі "Дюна" знялися як молоді актори, так і ветерани кіно - Тімоті Шаламе, Ребекка Фергюсон, Стеллан Скарсгард, Шарлотта Ремплінг, Оскар Айзек, Зендея, Джош Бролін, Хав'єр Бардем. Цікаво, що історія створення фільму розтягнулася аж на пів століття.

Роман "Дюна" американського письменника-фантаста Френка Герберта було опубліковано вперше у 1963-65 роках спочатку в журналі, а потім окремою книгою.

Тімоті Шаламе і Зендея Коулман в "Дюні", фото: Venezia Biennale
Тімоті Шаламе і Зендея Коулман в "Дюні", фото: Venezia Biennale

Варто зауважити, що Герберту на той час було вже 45 років, він встиг взяти участь у Другій світовій війні, і в 1950-их роках опублікував вже з півтора десятка оповідань і роман.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Роман "Дюна" став одним з найграндіозніших творів світової фантастики. Його вплив простежується в "Зоряних війнах", "Зоряному шляху", "Хроніках Ріддіка", аніме Хаяо Міядзаке.

Дія "Дюни" відбувається у віддаленому майбутньому, в міжгалактичної цивілізації, де кілька аристократичних родів борються між собою за контроль над різними планетами. Герберт ретельно пропрацював всі аспекти й сторони життя придуманого ним світу.

"Для наукової фантастики "Дюна" - те ж саме, що" Володар кілець" для фентезі", - писав про роман письменник Артур Кларк.

У 1971 році права на екранізацію "Дюни" придбала продюсерська компанія Apjac International (APJ), на чолі якої стояв відомий продюсер Артур Джейкобс. Він дуже хотів екранізувати "Дюну", але весь його час було зайнято"планетою мавп". А в 1973 році він помер у віці 51 року.

У грудні 1974-го, права на екранізацію "Дюни" перекупив французький кіноконцерн. Ставити "Дюну" запросили чилійського режисера Алехандро Ходоровскі, який жив у Парижі. Тоді все зіпсували фінансові проблеми, оскільки бюджет її був досить масштабним.

Фільм "Дюна", фото: Facebook / WarnerBrosPicturesUkraine
Фільм "Дюна", фото: Facebook / WarnerBrosPicturesUkraine

У 1976 році після остаточного провалу права на екранізацію "Дюни" перекупив відомий італійський кінопродюсер Діно де Лаурентіс. Картина вийшла у 1984 році, однак не мала успіху, адже була дуже бляклою перед грандіозним задумом.

У листопаді 2016 року було оголошено, що права на кіно- і телеекранізації "Дюни" придбала американська компанія Legendary Pictures. За картину успішно взявся франко-канадський режисер Дені Вільнев. Прем'єра фільму "Дюна" в Україні відбудеться вже 16 вересня.

Нагадаємо, зірка "Володар перснів" Орландо Блум відмовився від їжі та пересів на порошок. Орландо Блум розповів, як проводить свій ранок

Як повідомляв портал "Знай.ua", лист батька "Володаря перснів" Толкіна вперше показали світу: жодних дітей. Толкіна шокували успіхи "Володаря перснів"

Також "Знай.ua" писав, новий фільм "Володар перснів" готує несподіваний поворот: стало відомо головний сюжет. Стала відома головна сюжетна лінія нового "Володаря перснів"