У суботу, 25 грудня, відбулася одна з найцікавіших подій в людській історії - успішний запуск орбітальної інфрачервоної обсерваторії "Джеймс Вебб", будувати яку почали 25 років тому.

У космос зі стартового комплексу Arianespace ELA-3 на європейському космодромі, розташованому недалеко від Куру, Французька Гвіана, космічний телескоп вивела ракета - носій Ariane 5.

Про це стало відомо завдяки офіційному повідомленню NASA.

"Джеймс Вебб" запущений в космос, фото: Twitter
"Джеймс Вебб" запущений в космос, фото: Twitter

Телескоп вже розгорнув сонячні батареї, сонцезахисний екран і дзеркало. Тепер він повинен здійснити 30-денну подорож протяжністю в 1,6 млн км від нашої планети в напрямку Марса — до другої точки Лагранжа (L2).

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Джеймс Вебб", фото: Twitter
"Джеймс Вебб", фото: Twitter

Працювати "Джеймс Вебб" почне через майже 6 місяців після запуску. За цей час апарат охолоне до робочих температур, відкалібрує свої дзеркала та інструменти. Якщо все піде за планом, прилади" Вебба " будуть працювати при температурі близько -225 градусів. А на гарячій стороні телескопа, де розташовані сонячні панелі, антена зв'язку та інше ненаукове обладнання, буде близько +88 градусів.

"Джеймс Вебб" запрацює на повну через майже 6 місяців. Фото: AURA
"Джеймс Вебб" запрацює на повну через майже 6 місяців. Фото: AURA

"Вебб" значно більше, складніше і потужніше космічного телескопа "Хаббл", що вивчає небеса з навколоземної орбіти більше 30 років.

Ще одна ключова різниця між "Хабблом" і "Веббом" в тому, що старий телескоп було розроблено для обслуговування астронавтами, що виходять у відкритий космос: його 5 разів ремонтували і модернізували в період з 1993 по 2009 роки. Але "Вебб" буде занадто далеко і люди не зможуть до нього дістатися.

Грандіозний телескоп названий на честь другого керівника NASA Джеймса Вебба, який очолював агентство в 1961-1968 роках, під час реалізації програми "Аполлон".

Обсерваторію розробляли з 1996 року і планували запустити в космос між 2007 і 2011 роками. Але його відкладали багато разів через різні технологічні труднощі і перевитрати коштів.

Збірка орбітального телескопа закінчена в середині 2019 року, а загальна вартість будівництва та введення в експлуатацію обійшлася в $10 млрд.термін роботи телескопа складе не менше 5 років, а запасу холодоагенту вистачить приблизно на 10 років.

Експерти розповіли дуже цікавий факт, що для живлення даного телескопа у відкритому космосі потрібно всього 2 кВт енергії, як для двох середніх еклектичних чайників. Забавно, що цього вистачить, щоб подивитися в "минуле" на молоду Всесвіт.

Раніше повідомляли, "Інопланетні передачки?": вчені чухають голови при вигляді об'єкта, який вибухає сотні разів на день.

Як повідомляв Знай.uа, вчені зловили "дзвінок" з космосу, залишилося зрозуміти послання - "Це почалося!".

Знай.uа писав, величезна комета діаметром в 100 км мчить до Сонячної системи - "Наблизиться до землі...".