Всього існує декілька теорій, звідки ж з'явилася ця казкова Снігуронька - один з головних персонажів Нового року, не рахуючи Діда Мороза.

Про це розповіли в виданні "Українська правда". Коли з'явилася народна казка про Снігуроньку - невідомо. Вперше вона була опублікована фольклористом Михайлом Максимовичем в 1840 році в альманасі"Киянин".

За сюжетом казки, бездітні дід і бабуся ліплять собі зі снігу дочку. Вранці вона оживає і залишається жити з літніми батьками: поважає їх і допомагає по господарству. Але коли настає весна, Снігуронька починає сумувати. Одного разу вона погодилася піти погуляти з дівчатами влітку, ймовірно, на день Івана Купала. Молодь почала стрибати через багаття, запросили і Снігуроньку, яка теж стрибнула, розтанула і перетворилася на хмару.

Саме твори Данилевського і Афанасьєва лягли в основу п'єси Олександра Островського "Снігуронька", в якому Снігуронька вже не дочка невідомих людей похилого віку, а Діда Мороза і Весни-Красни.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Але доля героїні в п'єсі також трагічна: вона гине під час ритуалу вшанування бога сонця Ярила.
Зокрема, в творі Костянтина Фофанова, написаному в 1893 році, творцем Снігуроньки є мороз, але не уособлений персонаж, а природне явище.

Снігова дівчинка знаходить втілення і в дитячих творах. Так в одному з дитячих віршиків, йдеться вже про те, що батько Снігуроньки – мороз, а мати – зима.

У 1937 році, відомому масовими репресіями, відбулося останнє "народження" Снігуроньки. Цього разу в образі онуки Діда Мороза. Про батьків Снігуроньки ніколи не згадували. Але людей дуже цікавило це питання, тому висувалися різні гіпотези.

Одна з них така: тато Снігуроньки - Дід Мороз, а мама - героїня казки Ганса Християна Андерсена Снігова королева, яка є непублічною особою, тому відправляє на святкові заходи чоловіка і дочку.

З'явилася новорічна дівчинка в 30-х роках минулого століття в парі з Дідом Морозом. Загадкою залишалося не тільки Походження Снігуроньки, яка разом з Дідом Морозом стала символом Нового року, але і її вік.

На офіційних святкових заходах її роль виконували дорослі жінки, а на листівках і в мультфільмах її зображували маленькою дівчинкою.

Одягалася Снігуронька в блакитний або синій наряд з білим хутром, любила тварин і птахів і жила в лісовому будиночку. Справжнє життя персонаж отримав на новорічних ранках в школах і дитсадках.

Подекуди Снігуронька приходила запалювати ялинку з чарівною паличкою, як фея. У радянських дитячих мультфільмах Снігуронька-важливий персонаж і виконує різні функції: займається підготовкою і сортуванням подарунків, рятує іграшкових звіряток від хижаків і обов'язково присутній на святі.

Нагадаємо Новий Рік без Діда Мороза? В Україні хочуть відмовитися від символу часів СРСР, хто його замінить

Як повідомляв Знай.uа, ідеальний спосіб, як розкрити правду про Дідуся Мороза своїм дітям: не тільки не засмутить, а й ощасливить

Також портал Знай.uа писав, привітання З Новим роком 2022 в прозі: як здивувати колег і близьких, але не розлютити чорного Тигра