Після початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію України в соцмережах активно почали виправдовувати дії РФ. Головним аргументом при цьому став військовий конфлікт на Донбасі, який почався в 2014 році. "Де ви були останні вісім років?"- запитують прихильники вторгнення. Також деякі звинувачують українських націоналістів і військових у геноциді російськомовного населення.

Засновник телеканалу 1+1 Олександр Роднянський на своїй сторінці в Instagram опублікував уривок з інтерв'ю, яке російський журналіст Павло Канигін дав виданню "Медуза". У ньому він згадав, як працював на цій війні в 2014 році, і розповів про своє ставлення до таких аргументів.

Павло Канигін зауважив, що після Революції Гідності у великих містах України почалися проросійські мітинги. Люди з прапорами РФ виходили на вулиці і закликали Путіна «влаштувати Крим». Пізніше виявилося, що у багатьох мітингувальників насправді були російські прапори.

«Найвідоміший випадок, коли в Харкові переплутали обладміністрацію з театром (вони навпроти) і повісили російський прапор над театром. І людина, яка зробила це, виявилася громадянином Росії, футбольним фанатом зі зв'язками серед радикалів», - згадує журналіст.

Ці мітинги дуже швидко перетікали в захоплення місцевих адміністрацій. Відповіддю з українського боку стало АТО. Канигін розповідає, що спроби Києва навести конституційний порядок виглядали жалюгідно. Адже послані українською владою бійці не могли нічого протиставити сепаратистам, які продовжували захоплювати адміністрації і поліції, а отримавши зброю, швидко перейшли до насильства.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Журналіст також зазначив, що на Заході України, коли ще не було точно зрозуміло: переможе Янукович чи Майдан, активісти теж захоплювали адміністрації. Однак там ніколи не просили ввести війська НАТО або приєднання до Польщі. На противагу, на Сході відразу ж заявили, що їм потрібна допомога Росії і про страх перед нацистами. Павло Канигін впевнений, що це результат дії пропаганди. На його думку, якби в Слов'янськ і Краматорськ свого часу не увійшли загони Стрєлкова-Гіркіна, то війни на Донбасі можна було б уникнути.

Канигін зазначив, що в 2014 році на боці офіційного Києва воювали в основному патріотично налаштовані люди. Серед них були і націоналісти, які промишляли тортурами військовополонених і вели себе жорстоко щодо мирного населення Донбасу. Однак всі ці випадки вивчені, а винуватці покарані. До того ж, з боку сепаратистів такі випадки теж були не рідкістю. Журналіст згадує Моторолу, Гіві, Ігоря Безлера тощо.

На думку росіянина, те, що відбувалося на Донбасі, – це війна, а не геноцид. А ось геноцид журналіст радить шукати з іншого боку. Адже в так званих «Л/ДНР» з 2015 року вже була вибудувана система концтаборів і «підвалів», куди потрапляли жителі цих «республік» за підозрою в «держзраді», «зраді» і «шпигунстві» на користь України. Тут ув'язнених катували, і ці тортури детально описані.

«Геноцид варто шукати тут», - гкоментує Канигін.

Нагадаємо, що Дженніфер Еністон підтримала жінок України через війну з росією.

Читайте також, що Оля Фреймут повідомила про велику втрату через напад російських окупантів.