Війна по різному впливає на свідомість людей. Когось вона змушує сховатися в свою "нірку" і піти всередину себе, а хтось стає агресивним або безстрашним.

З дітьми ще складніше, адже їх психіка не зміцніла, але їм в мить потрібно зібратись і мобілізувати свої сили для виживання.

Війна в Україні: Євген Малолєтка/AP
Війна в Україні: Євген Малолєтка/AP

З понеділка по четвер у рубриці щоденного дайджесту "Все буде добре" – "Допомога психолога" – експерти телеканалу СТБ відповідають на актуальні питання українців під час війни. Більше двох місяців Україна мужньо відстоює свої кордони у боротьбі з російськими окупантами. Мільйони українських дітей переживають постійний стрес і глибоку психологічну травму через обстріли та постійну небезпеку. Психолог Дмитро Карпачов пояснив, що робити, якщо дитина під час війни стала агресивною.

Дмитро Карпачов. Фото: Instagram
Дмитро Карпачов. Фото: Instagram

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Експерт відзначив, що агресія є наслідком відчуття власної слабкості та страху перед чимось. Тож, що робити, якщо ваш син чи донька через війну стали агресивними:

  • Пам’ятайте: агресія ― наслідок страху.

Шкільні хулігани ― досить вразливі діти, які своїми вчинками намагаються захистити себе. Дитина, яка зіткнулася з травматичними обставинами у житті, хоче хоч щось контролювати і давати відсіч. Хоч якось звільнити те внутрішнє напруження, яке у неї з’явилося внаслідок відчуття небезпеки. Коли ми боїмося, то використовуємо одну з трьох стратегій: біжи, завмри або бий.

Діти, фото: вільне джерело
Діти, фото: вільне джерело

  • Не сваріть і не хваліть дитину за прояв агресії.

До цього треба ставитися з розумінням, проте не можна ігнорувати. Запропонуйте дитині випустити агресію на подушку, а не на людей. Поясніть, що не треба робити боляче іншим.

  • Додайте дитині фізичної активності, щоб зняти напругу.

Фізична активність буде розряджати те внутрішнє напруження, яке накопичується. Дитина просто не знає, як звільнити негатив і куди його спрямувати.

Нагадаємо, що психолог Дмитро Карпачов розповів про почуття провини за випічку, поки інші страждають.

Раніше ми повідомляли про булінг у школі: топ порад Дмитра Карпачова для захисту дитини від насмішок.