Маріуполь став для українців зияючою раною після того, як окупаційні війська рф вторглися на територію нашої держави.

Кожен кадр або історія з колись процвітаючого Маріуполя завдає непоправного болю будь-кому, хто це бачить і чує. Особливо важко це переносять самі жителі міста, які провели безліч затишних вечорів. Одним з таких є шеф-кухар і експерт шоу "На ножах" Алекс Якутов.

Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу
Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу

За кілька днів до повномасштабного вторгнення росіян в Україну Алекс Якутов побував у рідному Маріуполі. Місто жило, розвивалося і готувалося до весни. Поки путін не вирішив його "рятувати". У березні зв'язок з рідними Алекса Якутова зник. Почалися страшні дні очікування і спроби витягнути близьких з пекла. На щастя, вони змогли вирватися і потрапити в більш безпечну частину України цілими і неушкодженими. І досі мріють повернутися в квітуче місто на березі моря, але повертатися вже нікуди.

"Квартира мого брата вигоріла дотла. Ось цей будинок на фото з розваленим прольотом – його. У нього двоє дітей. Найменшій - півроку. Повертатися їм нікуди, - розповідає Новому каналу Алекс. – Сусідній будинок - моєї бабусі. Я там провів найкращі моменти дитинства, і у мене дуже теплі спогади, пов'язані з нею і цим будинком. Там у дворі я бігав, а бабуся з вікна кликала мене обідати, і весь двір це чув. Вікна квартири виходили на обидві сторони, і з одного було видно школу, де я вчився. Школи, на жаль, вже теж немає. На бабусин будинок скидали бомби, на відео з дрона ми побачили, що дах місцями повністю зруйнований. Ще знайшли відео, де кадирівці розстрілюють його з гранатометів. Просто так, заради забави."

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Будинок брата Алекса Якутова, Маріуполь. Фото: пресслужба Нового каналу
Будинок брата Алекса Якутова, Маріуполь. Фото: пресслужба Нового каналу

Невідома доля будинку мами Алекса.

"Що з маминою квартирою - можна тільки здогадуватися. У дворі базувався полк "Азов", який зараз героїчно стримує навалу росіян. З перших днів базу нещадно бомбили. Будинків поруч практично не залишилося. Повертатися, зрозуміло, нікуди, - каже Шеф. – Але найбільше шкода, що росіяни вкрали теплі спогади, пов'язані з містом. Вони немов навмисне знищують Маріуполь так, щоб ми забули, звідки і хто ми. Що в бабусиній, що в маминій квартирах зберігалося багато цінного для нас – фото, пам'ятні речі. Цього немає. Будинки можна відбудувати, школу - теж звести нову, але життя людей до 24 лютого не відновити. Росіяни знищили долю кожного маріупольця, всі щось втратили - спогади, житло, рідних, життя.

Будинок бабусі Алекса Якутова, фото: пресслужба Нового каналу
Будинок бабусі Алекса Якутова, фото: пресслужба Нового каналу

Зараз Шеф розуміє, що його близьким дуже пощастило вирватися з міста.

"Будинки моїх рідних розташовані на лівому березі Маріуполя, якому сильно дісталося вже з перших днів. У дворах йшли запеклі танкові бої. У місті немає живого місця. Це все і бачать на регулярно виходять відео. Поки тримається тільки "Азовсталь". Всі знайомі, які евакуювалися з лівого берега, говорили, що з правого ще можна було абияк виїхати, - ділиться Шеф. – Жителі лівого берега, які дісталися підконтрольних Україні територій, проривалися тільки дивом. Їх точно вели якісь вищі сили. Адже їм потрібно було проїхати практично все місто, повз "Азовсталь", яку постійно обстрілюють. Більшість не доїхали, були розстріляні просто в машинах. Тому багато маріупольців, рятуючи свої життя, виїхали до Росії. Тому що по дорозі туди росіяни, принаймні, не знищували колони."

Зруйнований окупантами завод "Азовсталь". Фото: YouTube
Зруйнований окупантами завод "Азовсталь". Фото: YouTube

Нагадаємо, що частину російських військ покинули Маріуполь в Запорізькому напрямку.

Раніше ми повідомляли, що шеф "На ножах" Алекс Якутов поділився, як виживають українці в Маріуполі: "Пили воду з батарей, собаки тягали тіла".